Social

Ministra Justiției, despre amânarea alegerii judecătorilor în CSM: „Se dorește perpetuarea situației grave în justiție”

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, își exprimă regretul că la Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată astăzi după o pauza de patru ani nu au fost aleși noi membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Mihailov-Moraru consideră că interesul public a contat mai puțin și că nu se dorește crearea unui nou CSM.

Guvernul Republicii Moldova
Sursa: Guvernul Republicii Moldova

„Adunarea Generală a Judecătorilor de astăzi a fost o șansă de a debloca situația precară din justiție, prin alegerea și formarea unui organ de autoadministrare”, a scris ministra Justiției pe contul său de Facebook.

Oficialul a subliniat că magistrații au avut oportunitatea de a fi parte a reformei justiției, însă interesul public a contat mai puțin pentru ei.

„Cu regret, prin amânarea alegerilor membrilor CSM, înțeleg, că se dorește, dimpotrivă, perpetuarea situației grave din justiție. Reieșind din majoritatea opiniilor expuse de judecători, înțeleg, că interesul public mai puțin a contat și, că nu se dorește crearea unui CSM cu care să fie un nou început pentru rezolvarea problemelor din justiție, (numirea în funcție a judecătorilor, soluționarea mai rapidă a cazurilor, luarea deciziilor importante de administrare în sistemul judecătoresc). Astfel, se putea valorifica oportunitatea de a fi parte a reformei justiției și, mai ales, de a restabili imaginea sistemului judecătoresc”, a mai notat Veronica Mihailov-Moraru.

În actualele circumstanțe, ministrul Justiției subliniază că se impun măsuri dure care nu pot fi tratate ca imixtiune.

„În calitate de Ministră a Justiției, îmi doresc un partener pentru implementarea agendei pentru aderarea la UE, pentru a consolida domeniul justiției și cel anticorupției. În circumstanțele actuale, se impune întreprinderea unor soluții dure și, de această dată, chiar nu pot fi invocate acuzații de imixtiune”, a notat ministrul.

Convocată după o pauză de patru ani, Adunarea Generală a Judecătorilor și-a întrerupt lucrările până pe data de 28 aprilie. Astăzi magistrații urmau să aleagă patru membri în componența CSM din cinci candidați care au promovat evaluarea.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dispus convocarea membrilor Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situația creată în domeniul justiției.

Cornelia Stefoglu

Cornelia Stefoglu

Autor

Citește mai mult