Soroca: Un fermier din satul Rublenița își fertilizează terenurile agricole doar cu îngrășăminte naturale
Grijile agricultorilor s-au înmulțit odată cu sosirea primăverii. Ei se pregătesc de lucrările de câmp, iar cei care aleg să-și fertilizeze terenurile agricole cu îngrășăminte naturale au deja mult de lucru. Un fermier din satul Rublenița, raionul Soroca, care crește culturi ecologice certificate își îngrașă pământul doar cu bălegar.
Iurie Dumitraș din satul Rublenița crește culturi ecologice pe aproximativ 100 de hectare de teren agricol. Mazărea, porumbul, grâul și floarea soarelui cultivate de el sunt certificate ecologic. Fermierul își fertilizează câmpurile doar cu îngrășăminte organice. Agricultorul deține o fermă de bovine de 150 de capete și o parte din bălegar îl stochează pe câmpuri.
„Cu aparatul de compostare îl fărâmăm bălegarul mai mărunțel, iar pe urmă îl împrăștiem pe pământul ecologic pentru a crește o roadă fără chimicate”, povestește tractoristul Stanislav Cristal.
„Introducem îngrășăminte 50 tone la hectar. O dată la 3 - 4 ani ne străduim să venim cu gunoiul pe aceste câmpuri. Lucrăm fără ierbicide numai cu îngrășăminte organice care necesită mult lucru manual. La moment, am depozitat 2500 tone de bălegar pe care o să-l introducem la 50 hectare de teren”, spune agricultorul Iurie Dumitraș.
Guvernul acordă suport fermierilor care cultivă producție agricolă bio.
„Ne da 20 de procente la vânzarea mărfii net, 20 la sumă dacă am vândut cantitatea de marfă. Statul ne dă 20 de procente și suntem bucuroși pentru asta”, spune Iurie Dumitraș.
Câmpurile ecologice sunt verificate minuțios de către experți de câteva ori pe an.