Social

Atenție la consumul de sare! La Chișinău a fost organizat un eveniment cu genericul „Mai puțină sare în mâncare”

Moldovenii consumă zilnic o cantitate de sare dublă, față de norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că acest lucru poate duce la apariția mai multor probleme severe de sănătate, precum hipertensiunea arterială și boli cardiovasculare. În acest sens, pentru a informa cetățenii despre consecințele consumului iresponsabil, dar și ce alimente trebuie să evităm, astăzi, în capitală a avut loc un workshop cu sloganul „Mai puțină sare în mâncare”.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Specialiștii susțin că atunci când vorbim de sare, ne referim și la alimentele care o conțin. Acestea sunt clasificate în trei categorii: cu conținut redus de sare, moderat și sporit.

„Alimentele în starea lor proaspătă, starea lor naturală, au un conținut redus de sare. Aici merg de obicei toate fructele și legumele. La cantitatea cu produse sporite de sare includem mezelurile și toate tipurile de carne procesată.”

„În această eprubetă avem aproximativ 5 grame de sare, cantitate recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru o alimentație sănătoasă. În a doua eprubetă avem cantitatea medie consumată de către o persoană din Republica Moldova, mai exact 10,8 grame de sare”, menționează specialistul în nutriție din cadrul reprezentanței OMS în Republica Moldova Daniela Madan.

În cadrul evenimentului a fost organizat și un concurs, iar câștigătorii s-au ales cu premii.

„Este pâinică fără sare, un pliant informativ și niște ierburi aromatice.”

Mulți au spus că își vor revizui obiceiurile alimentare.

„Bineînțeles că știm pericolul. De consumul de sare, ce pot să vă spun, în măsura posibilităților limităm. Pericolul știm că este că poate să ducă la afecțiuni cardiovasculare și renale.”

Ministerul Sănătății a aprobat recent Programul Național de Prevenire și Control al Bolilor Netransmisibile, iar una dintre strategii se referă la reducerea cantității de sare în produsele de panificație.

„Astfel, începând cu 1 iunie al acestui an, intră în vigoare aceste prevederi și va fi limitată cantitatea de sare în produsele de panificație. Este foarte încurajator și foarte salutabil și efortul producătorilor, fiindcă este nevoie reformularea acestor produse, schimbarea anumitor tehnologii”, menționează Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cel mai înalt nivel de consum al sării este în rândul bărbaților - 11,5 grame pe zi, comparativ cu femeile - 10,3 grame pe zi. Mai multă sare se consumă în mediul rural 11,3 grame, față de mediul urban - 10 grame pe zi.

Citește mai mult