Social

O masă caldă - o salvare: În Republica Moldova, aproximativ 16 mii de cetățeni beneficiază zilnic de un prânz cald

Majorările alarmante de preț fac ca mesele calde și alte ajutoare alimentare să devină tot mai importante pentru persoanele cu venituri reduse. În Republica Moldova, aproximativ 16 mii de cetățeni beneficiază zilnic de un prânz cald. Potrivit reprezentanților cantinelor sociale, numărul este în continuă creștere de la an la an. Nevoia este mare, o spun oamenii, iar oferirea gratuită a unei porții zilnice de mâncare îi scutește de unele cheltuieli.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Cantina socială „Aproape de Aproapele” activează în Chișinău mai bine de 10 ani. Cele două puncte de distribuție, în sectoarele Rîșcani și Botanica, oferă prânzuri calde pentru aproape 400 de persoane.

„Sunt foarte mândră că sunt bucătar și prepar la bătrâni o porție de mâncare. De obicei, în meniu avem zeamă cu carne, ciorbă cu fasole, borș roșu cu carne, terci de grâu, hrișcă”, povestește Ala Luchian.

Pensionara Profira Bargan așteaptă zilnic, alături de alte câteva zeci de persoane, sosirea voluntarilor care le împart porțiile de mâncare caldă.

„Cât este - atâta mâncăm, noi nu cerem în plus. Nu are cine mă ajuta și vin și eu aici, ce să fac? Ne dă borș, ne dă pâine”, spune femeia.

Îndemnați de foame și de lipsa de bani, oameni care au lucrat o viață și au crescut copii, dar acum au rămas singuri și neputincioși, vin zilnic la cantina socială pentru o porție de mâncare.

„Deja al doilea an vin aici, deoarece pensia este mică. Aici ne dau și pâine, și ceva de mâncare. Până miercuri îmi ajunge. Acasă mai adăugăm ceva la această porție.”;

„Nu ajunge pentru tot pensia asta, dăm mai mult pe medicamente. Mă duc la farmacie și trebuie cam 1000 de lei dar eu nu o să le cumpăr pe toate, că nu am de unde. Acasă facem un borș, facem mâncare, fără mâncare nu trăim.”

Voluntari din mediul universitar, liber profesioniști, studenți și liceeni sunt cei care merg zilnic pentru a distribui cele peste 150 de porții de mâncare caldă.

„De fiecare dată este diferit, deoarece este un număr diferit de voluntari și uneori pot să împart pâinea, alteori iau borcanele sau pun mâncarea. Este o ocupație diferită de fiecare dată și totuși este important ceea ce facem”, menționează voluntara Gabriela Ștefîrță.

„Bineînțeles că nevoile sunt mari. Majoritatea persoanelor sunt persoane vârstnice, sunt și persoane ale străzii, dar sunt foarte multe persoane în vârstă care au o pensie foarte mică”, spune coordonatorul cantinei sociale Adrian Agapi.

Potrivit unui studiu realizat de organizația „Keystone Moldova”, în țara noastră activează 93 de cantine sociale. Cele mai multe - 10 la număr - sunt în municipiul Chișinău.

Citește mai mult