Un locuitor din Orhei impresionează cu torturi sărate, preparate din cinci tipuri de cașcaval

În Republica Adîgheia, dar și în comunitățile care păstrează tradițiile de acolo, a apărut un preparat mai puțin obișnuit pentru bucătăria noastră - un tort sărat din cinci tipuri de cașcaval, stratificat ca o lasagna și copt până devine o explozie de arome. Rețeta a fost adusă și adaptată la noi de un gospodar din Orhei, pe nume Dumitru Lungu, care a călătorit prin mai multe țări și a adunat de acolo gusturi și inspirație.
În orașul Orhei, Dumitru Lungu este cunoscut drept un gospodar iscusit, curios și pasionat de preparate culinare din toată lumea. El a cutreierat Caucazul, dar și multe alte locuri, iar printre rețetele pe care le-a adus acasă se află și tortul din cinci tipuri de cașcaval. Un preparat sățios, cu straturi alternante de aluat și brânzeturi aromate.
Dumitru Lungu ne-a povestit cum a descoperit această rețetă și ce brânzeturi îi dau gustul intens și textura aparte.
„Tort, dar putem să-i spunem și un fel de lasagna, din cinci feluri de cașcavaluri: mozzarella, parmezan, dorblu, un cașcaval local, neapărat suluguni. Asta se face în bucătăria din Adîgheia și de acum Daghestan. Eu am avut o mică activitate în aceste țări, am cutreierat mai multe republici, de unde tot am luat niște rețete. El cântărește în jur de un kilogram - 1 kilogram 500. Prețul unui kilogram de tort este de 400 de lei. Toate cinci feluri de cașcavaluri eu le cântăresc, undeva 200 de grame fiecare să aibă, dau pe răzătoare și amestec. Sunt oameni, gurmanzi, care, în afară de aceste cinci cașcavaluri, mai doresc să adaug ciuperci prăjite, tăiate mărunțel. După ce fac, pun la înghețat, când dorești îl scoți, două ore se dezgheață și după asta se pune în cuptor”, a spus Dumitru Lungu, la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”.
Acest preparat poate fi procurat sau pregătit acasă cu ingredientele necesare. Gospodarul ne dezvăluie și rețeta:
„Mai întâi facem aluatul, turta, o fierbem în apă foarte, foarte fierbinte, după asta eu o scot cu formă și o pun în apă rece, puțin să se răcorească. Într-o formă specială, eu pun acest aluat, cașcavaluri de cinci feluri, aluat, apoi din nou cașcaval și aluat. Le pui la 180 de grade, în cuptor, 45-50 de minute, la scoatere, ai un tort din cinci feluri de cașcavaluri”.
Preparatul combină tehnici simple cu brânzeturi accesibile, însă surprinde prin gustul bogat și inspirația culinară venită tocmai din Caucaz.
CITIȚI ȘI: