O brutărie mică, afacerea unei familii de la Taraclia, s-a transformat într-o fabrică modernă, datorită sprijinului european

O brutărie mică de la Taraclia, o afacere veche de familie, a devenit o mini-fabrică modernă de panificație, datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană (UE). Investițiile au modernizat procesul de producție și ai dus la crearea de noi locuri de muncă, dând, astfel, un nou suflu comunității locale.
În spatele acestei afaceri se află tânărul producător, Alexandr Malacilî, care a preluat tradiția familiei și a dus-o la un alt nivel.
„Am preluat afacerea de la părinții mei, care, la vremea lor, au deschis un mic atelier de producție a pâinii. Cu perseverență și viziune, atelierul s-a transformat, treptat, într-o linie modernă de producție. Schimbarea majoră a venit în 2024, odată cu sprijinul oferit de stat și de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Cu timpul, am diversificat activitatea și am trecut la producția în serie, am reușit să ne extindem și să ne mutăm într-o clădire nouă. Investiția totală a fost de 12 milioane de lei, iar o parte semnificativa a fost acoperită prin granturi”, a spus tânărul, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
Noul spațiu include zone de depozitare, echipamente moderne și procese automatizate.
„Aici se află zonele de depozitare a făinii, camerele de fermentare a aluatului, iar dozarea făinii se face automatizat, cu ajutorul unui sistem computerizat. Totul este gândit pentru eficiență, calitate și siguranță alimentară”, a menționat Alexandr Malacilî.
Întreprinderea oferă locuri de muncă stabile pentru localnici, iar produsele ajung zilnic pe mesele oamenilor din regiune. În camera de producție, mai multe angajate ale întreprinderii împletesc pâine, plăcinte și diverse produse de panificație: „Lucrez aici de aproximativ cinci ani, prepar plăcinte cu brânză, cu cartofi, cu varză pe care o punem la murat chiar noi, pregătim și crenvurști în aluat, sunt foarte gustoși. De asemenea, facem croissante cu ciocolată și chifle cu nuci”.
„Am lucrat prima dată timp de doi ani, apoi am plecat peste hotare, m-am întors și am reluat activitatea.
- De ce v-ați întors?
- Pentru că familia este aici și a contat mult să fiu aproape de cei dragi.
- Sunteți mulțumită de locul de muncă?
- Da, îmi place să lucrez aici, e o echipă bună și atmosfera plăcută.
- Vă gândiți să mai plecați peste hotare sau rămâneți acasă?
- Depinde de situație, când este nevoie plecăm, dar apoi ne întoarcem. Deocamdată, ne convine cum este și rămânem acasă”.
Pe lângă tehnologie și eficiență, la mini-fabrica de panificație de la Taraclia se păstrează și gustul autentic al copilăriei: plăcinte cu brânză sau chifle cu nuci, toate preparate cu grijă de o echipă dedicată.
Autor: Veronica Scorpan
CITIȚI ȘI: