Social

Academia Română salută „limba română” în Republica Moldova: Un semnal decisiv în vederea recunoașterii în plan european a unității noastre culturale

Academia Română salută hotărârea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, în data de 16 martie 2023, pentru impunerea sintagmei „limba română“ ca denumire a limbii oficiale în toate domeniile vieții culturale și științifice, precum și în toate documentele legislative și administrative.

DCNews
Sursa: DCNews

Fundamentată științific, susținută cu argumente incontestabile, sintagma „limba română“, clară și univocă, spre deosebire de celelalte denumiri vehiculate până în prezent („limbă moldovenească“, „limbă de stat“, „limbă oficială“ sau „limbă maternă“), pune pregnant în evidență legăturile istorice și culturale existente dintotdeauna între românii trăitori de o parte și de cealaltă a Prutului, legături bazate pe origine, pe istorie și pe aspirații comune.

Adoptarea hotărârii Parlamentului Republicii Moldova de impunere a sintagmei „limba română“ în învățământ, în știință și cultură, în administrație și justiție reprezintă un act important, un semnal decisiv în vederea recunoașterii în plan european a unității noastre culturale.

În același timp, această hotărâre implică aprofundarea colaborării dintre Academia Română și Academia de Științe a Republicii Moldova, întrucât apărarea, cultivarea și promovarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale este obiectiv statutar principal pentru cel mai înalt for științific, cultural și de consacrare din țara noastră.

Amintim că pe 16 martie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege prin care a fost eliminată „limba moldovenească” din legislația națională și înlocuită cu „sintagmalimba română”.

Decizia a fost salutată de România și criticată de Rusia. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări că va promulga aceasta lege, subliniind că în Republica Moldova este vorbită limba română.

Citește mai mult