Social

Olesea Stamate: CSM va deveni funcțional cu membri din rândul societății civile

Consiliul Superior al Magistraturii poate deveni funcțional, dacă Legislativul va numi noii membri din rândul societății civile, care au trecut deja pre-vettingul. Declarația aparține președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, și a fost făcută pentru emisiunea „În context”, de la Moldova 1. Parlamentul urmează să anunțe concursurile și să pregătească Consiliul Superior al Magistraturii pentru următoarele etape ale reformei - instituirea Curții Anticorupție și evaluarea extraordinară a judecătorilor.

Olesea Stamate // Facebook.com
Sursa: Olesea Stamate // Facebook.com

Olesea Stamate a declarat că CSS a identificat câteva soluții pentru situația în care s-a pomenit sistemul justiției din țara noastră, care vor fi implemetate foarte curând. Prima dintre acestea este asigurarea unui CSM funcțional, cu membrii reprezentanți din societatea civilă, care urmează a fi selectați de către Parlament.

„Avem trei decizii de la Comisia Pre-vetting, privind trei din opt candidati, trei decizii pozitive pentru a fi aleși în funcția de mebru al CSM și urmează să mai primim, în viitorul cel mai aporpiat, pe parcursul acestei săptămâni, poate inceputl săptămânii viitoare, ultimele decizii. Deci, încă 5 decizii, privind ceilalți candidati. CSM-ul poate functiona si fără membrii judecători la această etapă. Eu anticipez că vor fi critici, în spcial din partea judeăctorilor, că acest Consiliu nu-i reprezintă, deoarece va rămâne acolo un singur judecător. Este vorba de Nina Cernat, care își continuă mandatul până la alegerea succesorului”, a declarat Olesea Stamate, prședinta Comisiei juridice, numiri și imunități.

Cu referire la legitimitatea deciziilor CSM cu o astfel de componență, Stamate spune că va depinde de judecători.

„Este important ca acest CSM să demareze concursul pentru functia de judecător la Curtea Supremă de Justitie, atât din partea judecătorilor, cât și din partea nonjudecătorilor. Eu cred că si pentru judecători este un semnal foarte important, deoarece dacă judecătorii vor dori să participe la autoadmistrarea în sitemul judiciar, atunci se vor grăbi să desemneze cât mai curând și reprezentanții săi în acest consiliu”*, a mai spus Stamate.

Amintim că, pe 17 martie curent, după o pauză d epatru ani, a avut loc ședința Adunării Generale a Judecătorilor, care a fost întreruptă până pe 28 aprilie. Timp de mai multe ore, judecătorii au ținut discursuri în care au criticat situația din sistem, dar și ultimele reforme în justiție, pe care le-au numit „lipsite de profesionalism". Imediat după întreruperea ședinței, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat convocarea Consiliului Suprem de Securitate.

Citește mai mult