Social

O nouă stradă pietonală ar putea apărea în Chișinău, în urma unor descoperiri arheologice făcute în timpul lucrărilor de reparație

Un segment al străzii „31 august 1989” din Chișinău ar putea deveni pietonal. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, ca urmare a descoperirii făcute în timpul lucrărilor de reparație, mai exact o porțiune de caldarâm, care, potrivit arheologilor, ar data din 1870. Specialiștii susțin că ar fi bine de conservat acest patrimoniu unic din centrul orașului, însă ultimul cuvânt l-ar avea autoritățile care trebuie să găsească soluții în acest sens.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În imaginile rupte parcă dintr-o altă viață vedem strada „31 august 1989”, acum zeci de ani. Ceea ce s-a construit cu atâta iscusință în acele timpuri a devenit o adevărată descoperire pentru arheologi. Recenta descoperire este un caldarâm care ar fi fost construit până în anul 1870, când strada „31 august 1989” purta numele Kievskaia. Caldarâmul se extinde pe o porțiune de 20 de metri. Tot aici, arheologii au descoperit straturi vechi de calcar și pietriș. Săpăturile arheologilor au dus și la alte descoperiri.

„Avem o groapă, o canalizație mai degrabă. Stă pe marginea caldarâmului și s-a prăbușit. Urmează să scoatem cărămizile, să vedem adâncimea, unele mărimi”, spune arheologul Dumitru Avram.

Timp de două săptămâni, specialiștii din cadrul Agenției Naționale Arheologice (ANR) se vor afla pe acest șantier, care s-a dovedit a fi o adevărată comoară pentru oraș. Directorul Agenției, Vlad Vornic, susține că ar trebui să valorificăm acest patrimoniu și că autoritățile de resort trebuie să vină cu o soluție.

„S-a păstrat relativ bine acest segment, chiar dacă au trecut ani buni de funcționare. Va trebui să prezentăm și un raport tehnico-științific. Această stradă dacă descoperim, decopertăm așa și găsim acest pavaj, unic în zona centrală păstrat. E bine să se conserve pentru ca să păstrăm pentru generațiile viitoare”, menționează directorul general al ANR, Vlad Vornic.

Pe șantierul de pe strada „31 august 1989” am întâlnit-o și pe Elizaveta Mititel. Femeia ne-a povestit că a ținut cu tot dinadinsul să vină astăzi aici întrucât ea așa își amintește orașul, adică cu caldarâm.

„Chiar am venit să văd. Toate - Pavlova, Ismail, străzile centrale au fost cu așa pavaj. Era numai lespezi din astea de granit. Mașini nu erau multe, lumea umbla pe jos. Trebuie de lăsat amintirea orașului care a fost”, spune Elizaveta Mititel.

Unii locuitori ai capitalei s-au arătat încântați de ideea unei noi străzi pietonale, mai ales în acest perimetru, unde sunt concentrate mai multe instituții de cultură.

„Eu privesc foarte frumos. Ar fi bine ca să fie o stradă pietonală pentru că alături este Muzeul de Arte. Va fi o conlucrare, niște expoziții în aer liber.”;

„Aici toate instituțiile de cultură, să zicem așa - muzeul, palatul, biblioteca - ar da un aspect mai de epocă. Din punct de vedere al transportului public, el poate să circule pe părțile celelalte așa că aș crede că e posibil, e real.”

Alții consideră că noua pietonală ar fi plăcută ochilor, însă susțin că astfel ne vom sufoca în ambuteiaje.

„Ideea e bună, dar uitați-vă ce se face în regiunea asta cât merge reparația pe „31 August”, pe străzile de alături. E un ambuteiaj foarte mare.”;

„Nu cred că ar fi rău, însă cum va circula transportul? Pe aici circulă troleibuze, autobuze.”

Strada „31 August 1989” a intrat în reparație capitală la începutul lunii aprilie 2022, iar conform contractului de execuție, lucrările urmau a fi finalizate la sfârșitul anului curent.

Citește mai mult