Social

Simpozion științific la Chișinău: Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei s-a săvârșit un act sfânt de adevăr și de dreptate

„Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise, evoluții, adevăr” este genericul simpozionului științific, organizat astăzi de Mitropolia Basarabiei, Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, alte instituții din Republica Moldova și din România.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Momente marcate de trăire duhovnicească pe 20 decembrie 1992: în Catedrala Patriarhală din București, Preafericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală, originar din Basarabia, au anunțat decizia Sinodului.

„Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârșește un act Sfânt de adevăr și de dreptate care reîntregește plinătatea comuniunii de credință strămoșească și simțire românească”, a declarat mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală.

Guvernarea de atunci nu a recunoscut Mitropolia Basarabiei, au urmat ani de prigoană, un periplu prin instanțele judecătorești, afirmă Vlad Cubreacov, fost reprezentant al Mitropoliei Basarabiei la CEDO.

„Au fost 40 de procese per total, Mitropolia Basarabiei s-a văzut nevoită să apeleze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și, în 2001, la 13 decembrie, acest dosar de la Strasbourg s-a încununat de succes”, amintește Vlad Cubreacov.

La simpozion au fost abordate subiecte despre trecutul, prezentul și viitorul Mitropoliei Basarabiei.

„Să arătăm cine suntem și pentru ce pledăm, adică pentru Biserica neamului nostru românesc, că vedem ce face biserica rusă. Kiril s-a făcut criminal, vinovat de război, acolo mor copii, mame”, menționează mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru

Dincolo de funcția religioasă, Mitropolia Basarabiei are și alte misiuni, spune analistul politic Dan Dungaciu.

„Are o funcție identitară, are o funcție europeană fiind o biserică ortodoxă europeană, care transmite mesajul că poți să fii și ortodox și european în același timp. Ortodoxia nu este interzisă în UE, dimpotrivă, România este un exemplu”, a subliniat Dan Dungaciu.

Câteva enoriașe din Costești, raionul Ialoveni, care frecventează Biserica Mitropoliei Basarabiei, au venit să descopere istoria revenirii la Biserica Neamului. „Ca să cunoaștem ai cui suntem și cărei biserici aparținem, ca să nu fim atât de străini în țara unde trăim”, spune preoteasa Maria Mereacre.

„Ne bucurăm că ne-am alipit la Mitropolia Basarabiei, fiindcă ne simțim acasă, aici ne simțim acasă”, spune enoriașa Maria Bortă.

„Mitropolia Basarabiei cuprinde în sânul său peste o treime din ansamblul corpului social al Republicii Moldova. Este, de fapt, echivalentul pe plan bisericesc al independenței Republicii Moldova și o dovadă de emancipare de sub tutela spirituală a centrului de putere de la Moscova”, a constatat președintele Asociației „Răsăritul Românesc”, Vlad Cubreacov.

Reactivată la 14 septembrie 1992, Mitropolia Basarabiei, bisericile, mănăstirile din subordinea ei continuă misiunea de luminare a poporului prin credința strămoșească, desfășoară campanii de caritate pentru cei nevoiași, în aceste vremuri susținând generos și refugiații din Ucraina.

Citește mai mult