Anatolie Topală: „Studiile de calitate înseamnă în primul rând profesori buni, conținuturi relevante și infrastructură modernă”
Digitalizarea și modernizarea instituțiilor de învățământ din țară, precum și sporirea calității studiilor sunt două din prioritățile în domeniul educației, anunțate astăzi de către ministrul de resort, Anatolie Topală. În total, Ministerul Educației și Cercetării își propune realizarea a cinci obiective care vor contribui direct la creșterea economică prin pregătirea în următorii ani a specialiștilor de calificare înaltă. Printre priorități se numără și creșterea accesului la educația de calitate, în special pentru copiii și tinerii din grupurile vulnerabile sau pentru cei cu dizabilități.
Una dintre cele mai importante priorități care vor fi realizate de către Ministerul Educației și Cercetării până în anul 2030 este creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața munci. Acest obiectiv presupune modernizarea instituțiilor de învățământ, modernizarea procesului de învățământ astfel ca până în anul 2024 să fie tipărite manuale noi pentru mai multe discipline.
„Studiile de calitate înseamnă în primul rând profesori buni, conținuturi relevante și infrastructură modernă. 13 universități și colegii pedagogice trec printr-un proces amplu de transformare și modernizare. În perioada următoare, va fi anunțat un nou concurs de proiecte în sumă de 210 milioane de lei pentru universității și colegii pedagogice”, susține ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
O altă prioritate este eficientizarea procesului educațional prin instrumente de digitalizare, ceea ce presupune elaborarea catalogului electronic în școlile din țară, precum și modernizarea sistemului E-Admitere, un program care permite depunerea actelor pentru admitere la universitate în regim online.
Cea de-a treia perspectivă este consolidarea resurselor umane în sistemul educațional. În acest scop va fi fondat Institutul Național de Educație și Leadership care va contribui la formarea cadrelor didactice la nivel european.
„Prioritatea numărul patru: asigurarea educației incluzive pentru toți preșcolarii, elevii și studenții. În acest sens va fi reorganizat Centrul republican de asistență psihopedagogică astfel ca această structură să asigure calitatea și eficiența domeniului de asistență psihopedagogică. Prioritatea numărul cinci ține de sporirea coeziunii și rezilienței sociale în spiritul valorilor unor societăți deschise, stimularea tinerilor pentru participarea activă în viața socială, culturală și economică”, a mai adăugat Anatolie Topală.
În același timp, Strategia programează creșterea eficienței cercetărilor, invențiilor și inovațiilor, ceea ce va asigura racordarea sistemului educațional național la cerințele și valorile europene. Costurile pentru activitățile incluse în planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei în educație vor fi acoperite din bugetul de stat și din surse externe.