Social

România continuă să ajute Republica Moldova și în procesul educațional. USM și Universitatea din București au prezentat proiectele comune pentru anii 2023-2024

Republica Moldova are nevoie de învățământ de calitate înaltă pentru a reuși cât mai repede să ajungă parte a Uniunii Europene. Astfel, România continuă să ajute țara noastră și în procesul educațional. În cadrul unei conferințe de presă comune a rectorilor Universității de Stat din Moldova și Universității București, au fost prezentate proiectele comune pentru anii 2023-2024, printre care dezvoltarea parteneriatelor, oferirea de burse internaționale și schimbul de experiență dintre cele două instituții.

usm.md
Sursa: usm.md

Cu ajutorul României, deja de câțiva ani, Universitatea de Stat din Moldova realizează diferite proiecte importante pentru instituție. Astfel, au fost modernizate mai multe săli de curs, a fost renovată o aulă, iar pentru studenții de la jurnalism a fost creat un newsroom, dotat cu echipamentul necesar pentru producerea știrilor.

„Colaborarea universităților prin schimb de studenți, bune practici, cadre științifice și didactice, programe de studii și eforturi comune, în care am putea să participăm împreună cu Universitatea din București la proiecte europene, dar pentru acesta mai trebuie niște eforturi”, a menționat rectorul USM, Igor Șarov.

Tot astăzi, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și Facultatea de Drept a Universității din București au adoptat o rezoluție comună, care prevede realizarea conferințelor, organizarea și desfășurarea lecțiilor publice, seminarelor și meselor rotunde între cele două instituții.

„Vom încerca să sprijinim în continuare, în procesul de integrare europeană, Universitatea de Stat din Moldova, dar și alte universității din Republica Moldova, pentru că rolul universităților în procesul de integrare este extrem de important”, a subliniat rectorul Universității din București, Marian Preda.

„Anul acesta, vom avea proiecte și cu alte universității din Republica Moldova și din România. Trebuie să promovăm și să susținem cultura noastră comună”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat în Departamentul pentru relația cu Republica Moldova.

La eveniment a participat și un consilier al Președintelui României, potrivit căruia Klaus Iohannis sprijină constant reformele din țara noastră, inclusiv pe cele din învățământ.

„Președintele României, salutând inițiativa celor două universități, a subliniat rolul pe care educația și educația universitară, învățământul superior îl joacă în parcursul european al Republicii Moldova”, a subliniat consilierul Sergiu Nistor.

În perioada următoare, Ministerul Educației și Cercetări din Republica Moldova și Ministerul Educației al României vor semna un proiect comun, care va permite profesorilor și cercetătorilor din instituțiile de pe cele două maluri ale Prutului să aibă acces la structurile de cercetare din România.

Citește mai mult