Politic

Riscul unui atac iminent din partea Federației Ruse asupra Republicii Moldova este redus, declară ministrul Apărării

Riscul unui atac iminent din partea Federației Ruse asupra Republicii Moldova este foarte redus, la moment, datorită succesului militar al Ucrainei. Opinia aparține ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, care precizează că situația în regiune este tensionată, iar toate pericolele sunt cauzate de războiul din țara vecină, inclusiv destabilizările orchestrate de Moscova. Oficialul a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău sunt pregătite să intervină în orice moment.

The Moscow Times
Sursa: The Moscow Times

Într-un interviu oferit pentru AGERPRES, ministrul Apărării, a comunicat că a fost majorat bugetul alocat armatei pentru achiziție de echipamente militare, radare și sisteme anti-rachetă.

„Guvernul a identificat surse pentru majorarea bugetului, surse care sunt îndreptate pentru achiziții militare și vorbesc despre echipamente, armamentul necesar pentru asigurarea misiunii de bază de apărare a statului. Totodată, folosim și asistența externă, care vine din cooperarea noastră bilaterală cu partenerii strategici, totodată cu organizațiile internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană și NATO. Sunt diferite scenarii și diferite posibilități. Actualmente, probabilitatea unui atac iminent este foarte redusă și eu sunt încrezător că în următorul timp situația pe front se va schimba dramatic în favoarea armatei ucrainene, ceea ce ne va permite să fim într-un mediu de securitate mai stabil”.

Autoritățile de la Chișinău dețin înstrumentele necesare pentru a asigura securitatea în țară și doresc ca Ucraina să își redobândească teritoriile ocupate de Rusia.

„Guvernul Republicii Moldova are toate instrumentele pentru a asigura securitatea și ordinea pe teritoriul Republicii Moldova. Republica Moldova, eu personal, am condamnat acest război. Intervenirea în relațiile interne ale unui stat este o crimă de război, care a fost și rămâne o provocare mare pentru securitatea Europei și a Republicii Moldova îndeosebi, având în vedere că avem hotar comun și aceste efecte colaterale ale războiului le resimțim zilnic pe teritoriul nostru. E clar că îmi doresc să se restabilească dreptatea. Îmi doresc ca Ucraina să își redobândească teritoriile sale, acceptate în conformitate cu principiile internaționale, inclusiv cu teritoriul Crimeii”.

În context, amintim că recent ministrul Apărării a menționat într-un interviu pentru AFP că un pericol militar iminent împotriva Republicii Moldova nu există, însă sunt alte tipuri de pericole care afectează securitatea țării, precum este războiul hibrid. Prin generarea de „dezinformare și tensiuni în interiorul societății noastre", Rusia încerca „să schimbe ordinea politică, să destabilizeze și să răstoarne puterea de stat", a spus atunci ministrul.

Citește mai mult