Social

Opiniile cetățenilor despre noua lege care prevede limba română drept limba oficială a Republicii Moldova

Limba română este la ea acasă, o spun cu mândrie cetățenii țării, după ce vineri, a intrat în vigoare legea prin care limba română a fost recunoscută drept limba oficială în Republica Moldova, iar sintagma „limba română" va apărea în toată legislația țării, inclusiv în Constituție. Totuși schimbarea i-a nemulțumit pe vorbitorii de limbă rusă, care consideră că nu este necesar să învețe limba română.

„Este o decizie, care trebuia demult aprobată. Păcat că s-a targiversat atât de mult timp și s-a făcut polemici. S-a împărțit societatea în două tabere. Lucrul este confirmat documental și nu mai trebuie să polemizăm pe acest subiect”;

„Este o mare bucurie pentru intelectuali și pentru toată lumea, așa ar trebui să fie pentru orice basarabean pentru că limba română este patria noastră, cum zicea Nichita Stănescu”. „În țara noastră sunt mulți vorbitori de limba rusă și o astfel de implementare ar favoriza și chiar și ar motiva pe vorbitorii de limbă rusă să învețe limba”*. „De fapt noi totdeauna am știut că vorbim limba română doar că ni s-a furat dreptul de a ne vorbi limba. Și în sfârșit limba română este acasă la ea”.

Vorbitorii de limbă rusă se arată indignați că vor trebui să folosească sintagma „limba română”.

„Ce părere pot să am eu? Înțelegeți și singură. - Dar spuneți-ne, ce credeți. - Nu vreau. - Sunteți gata să învățați limba română? Eu am învățat-o, o știu, dar cred că este limba moldovenească”. „De ce limba română, dar nu moldovenească? Sunt la pensie și pentru ce să o învăț?” „În țara noastră oamenii vorbesc în limbi diferite și cum le este comod. Faptul că s-a schimbat limba moldovenească în limba română nimic nu semnifică. Eu vorbesc bine în română, însă îmi exprim mai ușor gândurile în rusă”.

Pe 16 martie, Legislativul a votat, în lectură finală, cu vot majoritar, Legea de recunoaștere a limbii române drept limbă de stat. Inițiativa a generat nemulțumiri și proteste ale opoziției. Legea a fost promulgată, pe 22 martie, de șefa statului, Maia Sandu, iar ulterior a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta prevede că în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, în toată legislația țării, inclusiv în Constituția Republicii Moldova, sintagma „limba română" va lua locul „limbii moldovenești", al „limbii oficiale", „limbii de stat” sau al „limbii materne”. Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră” va fi denumită „Limba română".

Citește mai mult