Regional

Cântece și poezii patriotice au răsunat astăzi în nordul țării. Cum a fost marcată Unirea Basarabiei cu România la Soroca

105 ani de la momentul în care Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România. La Soroca, evenimentul istoric a fost marcat printr-un marș automobilistic, cu un tricolor imens. Acesta a fost dus de la Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” până în Piața Libertății. La acțiune au participat și oficiali de peste Prut.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

„Suntem o țară și un neam” - cu acest generic au avut loc evenimentele consacrate celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Sărbătoarea a debutat cu un tedeum ținut la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni”, după care a continuat cu un marș în care au fost arborate drapelele României Mari.

Un tricolor de peste 50 de metri a fost purtat de locuitorii orașului până în Piața Libertății, unde s-au interpretat cântece și s-au recitat poezii patriotice.

„E sărbătoare mare în suflet pentru toată lumea. Am mers în marș cu alți colegi din Moldova ducând un drapel de vreo 50 de metri, care este simbolul Unirii României Mari”.

„Ne-am adunat sa sărbătorim Unirea. Dorim acasă, în România Mare”, spun oamenii.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Unirii din Soroca în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.

„O zi de mare sărbătoare pentru întreaga românitate de la Soroca. Cei care gândim, simțim și vorbim românește ne-am adunat înaintea marelui Voievod Ștefan cel Mare. Am pomenit la Sfânta Liturghie pe cei care au semnat actul Unirii și au făcut acest vis al tuturor românilor să devină realitate”, a declarat Sorin Huluța, paroh.

„Elogiem și ne cinstim înaintașii care au avut curajul și îi îndemnăm pe toți ca astăzi să aibă curaj, să vorbească, să gândească și sa scrie sintagma „Limba română” cu majuscule”, a menționat Olga Gherghiligiu, președinta Consiliului Unirii.

La sărbătoare au fost prezenți și oaspeți de peste Prut, cu care orașul Soroca are proiecte de colaborare și acte de înfrățire. „De fiecare dată vin cu mare drag, pentru că aici vin ca și acasă. Credeți-mă și sincer vă spun din inima așa: eu în Basarabia și la Soroca mă simt acasă”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

Pe 27 martie 1918 a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria românilor - Sfatul Țării a votat Unirea cu România. Astfel, Basarabia a fost prima dintre provinciile istorice românești care a revenit la Patria-Mamă. Decizia Basarabiei a fost urmată de Bucovina și Transilvania.

Citește mai mult