Regional

Proiect-pilot de termoficare la Bălți: facturile ar putea scădea cu până la 60%

Șapte blocuri de locuit din municipiul Bălți au fost dotate cu un nou sistem de termoficare. Acest lucru a fost posibil grație unui proiect finanțat de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care a permis modernizarea infrastructurii de distribuție a căldurii.

Evenimentul Zilei
Sursa: Evenimentul Zilei

„Am beneficiat de sistemul de renovare pilot care au fost implementate în anul 2021 și 2022. Administrația CET-Nord ne-a oferit o șansă pentru a reconecta și a aproviziona locatarii cu agent termic, instalarea unui punct termic și instalarea blocurilor pe orizontală”, spune administratorul blocului Tatiana Pleșca.

Sistemul presupune instalarea în fiecare apartament a două contoare, unul pentru apă caldă și altul pentru agentul termic. Potrivit specialiștilor CET NORD, consumul de energie termică se va reduce.

„Economia începe de la consumul pe întreg blocul, pentru că rețelele noi sunt mai econome și sunt de o calitate mai înaltă. Facturile pe care noi le examinăm înregistrează economii de la 15 la 30%, sunt și 60 %”, a declarat șefa de departament CET-Nord, Daniela Ioxa.

Noul sistem centralizat de termoficare pe orizontală este cel mai sigur. Asta pentru că țevile prin care trece energia termică spre consumator sunt izolate, iar riscurile unei eventuale scurgeri sunt minime. Locatarii care nu au avut resurse suficiente pentru conectarea la un sistem modern de termoficare au beneficiat de un împrumut avantajos din partea unei Asociații Obștești cu 0% dobândă. Suma poate fi rambursată timp de 7 ani.

„Ceea ce am vrut noi să arătăm că aceste investiții pot fi finanțate și sunt financiar fezabile, consumatorii vor vedea efectele și respectiv instituțiile financiare vor vedea că pot utiliza această metodă de finanțare a investițiilor”, spune directorul SA „Green City Lab Moldova”, Victor Parlicov.

Valoarea investițiilor făcute de PNUD în cadrul acestui proiect este de peste 98 de mii de dolari.

„Aici, în orașul Bălți am susținut acest proiect împreună cu CET-Nord și cu primăria din municipiu, anume datorită faptului că vrem să susținem locuitorii și anume casele de locuit, casele rezidențiale pentru a spori reziliența lor și eficiența energetică”, a menționat reprezentanta PUND Andreea Cuzyova.

Locuitorii sunt satisfăcuți de noul sistem de încălzire și speră că cifrele din facturi vor fi mai mici.

„Încălzirea este foarte bine, se încălzesc toate camerele”.

„Sunt mulțumită, îl putem deconecta când dorim. O să vedem deja facturile, dar deocamdată este bine”.

Noul sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic va fi folosit și pentru distribuția apei calde menajere, iar specialiștii prognozează ca măsurile implementate vor genera economii de până la 30 %.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult