Politic

PSRM pune la îndoială legalitatea înlocuirii sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) solicită Curții Constituționale să verifice constituționalitatea înlocuirii în legislația națională a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. În acest scop, reprezentanții formațiunii au depus, astăzi, o sesizare la înalta curte. Potrivit secretarului executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, Constituția trebuie să fie respectată de toți în egală măsură, iar această lege votată în Parlament de deputații PAS nu poate depăși cadrul constituțional.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Constituția nu poate fi modificată printr-o lege organică, votată cu o majoritate simplă în Parlament. Legile aprobate de Parlament nu pot depăși cadrul constituțional și ea trebuie să fie în strictă corespundere cu Legea Supremă.”, a declarat deputatul socialist Vlad Batrîncea.

Amintim că în luna decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, așa cum este scris în Declarația de Independență, care prevalează asupra Constituției. Pe 16 martie 2023, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege ce prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în toată legislația și actele normative naționale. Pe 22 martie, președinta Maia Sandu a promulgat legea care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, iar pe 24 martie curent, Legea a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. Potrivit modificărilor operate, sintagma „limba română” va lua locul sintagmei „limba moldovenească”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Citește mai mult