Regional

Gimnaziul din satul Gălești, raionul Strășeni, poartă numele reputatei cântărețe de operă Anastasia Dicescu

Decenii la rând, faptele culturale și patriotice ale Anastasiei Dicescu, distinsă cântăreață de operă, primul director al Conservatorului Unirea din Chișinău, s-au aflat într-un con de umbră. În satul de baștină al distinsei reprezentante a dinastiei Dicescu - satul Gălești, raionul Strășeni, - a avut loc ceremonia de acordare a numelui cântăreței gimnaziului din localitate.

crstraseni.md
Sursa: crstraseni.md

Acordarea numelui Anastasiei Dicescu gimnaziului din Gălești este un act recuperatoriu, spune directoarea instituției.

„Este o personalitate remarcabilă care-și trage rădăcinile din satul Gălești, fostul județ Orhei. Pentru noi familia Dicescu este o onoare fiindcă a lăsat urme adânci în sufletul acestui sat”, spune directorul gimnaziului „Anastasia Dicescu”, Aurelia Budu.

Un sobor de preoți a oficiat slujba de sfințire a Gimnaziului „Anastasia Dicescu” și de pomenire a distinsei fiice a satului.

Consătenii salută revenirea acasă a renumitei cântărețe.

„Pentru satul nostru, pentru gimnaziu nostru este foarte mare sărbătoare. Simțim că ea s-a întors la noi acasă și este alături de noi.”;

„Anastasia Dicescu a fost un om foarte important, localitatea noastră ne-a făcut-o mai văzută.”

Personalități de la Chișinău au venit să împărtășească bucuria oamenilor, să le povestească file necunoscute despre destinul Anastasiei Dicescu. Profesorul Aurelian Dănilă a adus un dar deosebit din propria colecție, portretul Anastasiei Dicescu realizat de pictorul Gheorghe Oprea acum trei decenii.

„De azi înainte, cred că va fi binevenit în acest gimnaziu, unde sper să fie organizat și un muzeu”, a spus savantul Aurelian Dănilă.

Venită de la București, nepoata regretatei cântărețe a avut emoții când a văzut pe frontispiciul gimnaziului numele Anastasiei Dicescu.

„Este o bucurie și o fericire fără margini, îmi dau lacrimile, am intrat de două ori în școală și mi-au dat lacrimile, cum mi-au dat când am intrat în biserica strămoșilor noștri”, spune Manuela Popescu, nepoata Anastasiei Dicescu.

În curtea bisericii ctitorite de familia Dicescu se află un monument funerar.

„Sub acest monument se află cavoul familiei Dicescu, unde își dorm somnul de veci două dinastii. Pe viitor vrem acest cavou să-l deschidem și să facem restaurarea monumentului și intrarea în cavou”, spune preotul din Gălești, Valentin Roadedeal.

Anastasia Dicescu s-a născut la 27 februarie 1877 la Gălești, județul Orhei, a studiat muzica la Odesa și Roma, a fost o renumită interpretă de operă, primul rector al Conservatorului Unirea la Chișinău. În 1940, a fost nevoită să se refugieze în România, unde a decedat în iulie 1945.

Citește mai mult