Social

În urma tragicului accident de la Ciocana, INSP pregătește o serie de recomandări pentru autoritățile locale din toată țara

Tragicul accident de săptămâna trecută, de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală, în urma căruia o fată de 12 ani a murit, fiind lovită pe zebră de un troleibuz, nu i-a sensibilizat pe unii șoferi. Aceștia continuă să treacă în viteză peste trecerile de pietoni, fără a le oferi prioritate. Pentru a schimba situația, Inspectoratul Național de Securitate Publică pregătește o serie de recomandări pentru autoritățile locale din toată țara, inclusiv instalarea semafoarelor și amenajarea trecerilor supraînălțate pentru pietoni.

Pe bulevardul Mircea cel Bătrîn din capitală sunt mai multe treceri de pietoni, la mică distanță între ele. În majoritatea cazurilor, vopseaua de pe carosabil este ștearsă și poate fi observată cu greu. Astfel, singurul indiciu, atât pentru pietoni, cât și pentu șoferi, rămâne indicatorul rutier. Timp de o oră, cât ne-am aflat lângă o zebră de acest fel, am observat mai mulți conducători auto, care n-au acordat prioritate pietonilor.

Oamenii spun că trebuie să fie cu ochii în patru, atunci când traversează strada ori se află la volan. După tragicul accident din cartierul lor, ei spun că merg prin această zonă cu frica în sân.

„Ca șofer, pot să spun că trebuie să fii cu ochi în patru, periculos este în dependență de comportament, comportamentul pietonului, cât și al șoferului”.

„Sunt multe mașini și nu toate cedează. Eu nu trec strada, până nu mă asigur că s-a oprit”.

Infrastructura rutieră învechită rămâne a fi una dintre problemele principale ale capitalei. Inspectoratul Național de Securitate Publică urmează să identifice cele mai periculoase treceri de pietoni.

„De la începutul anului, au avut loc 160 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor. În consecință, 16 persoane au decedat, iar 54 au fost traumatizate. În acest context poliția va examina trecerile pietonale din țară și va veni cu o sesizare mai amplă către administrațiile publice locale”, a declarat ofițerul de presă al INSP, Natalia Golovco.

Potrivit poliției, pietonii care traversează strada neregulamentar riscă amendă de până la 600 de lei, iar șoferi care nu cedează trecerea sunt sancționați cu o amendă de până la 1500 de lei și 4 puncte de penalizare.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult