Politic

România solicită UE să sprijine crearea regimului de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova

România solicită sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) pentru crearea rapidă a regimului distinct de sancțiuni care să vizeze persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale a Republicii Moldova. O cerere în acest sens a fost exprimată de șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii statelor membre UE la București.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul român de Externe, Bogdan Aurescu a atras atenția, în cadrul întâlnirii, asupra faptului că acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse sunt puternic resimțite și de Republica Moldova. Șeful diplomației de la Chișinău a accentuat, în acest context, necesitatea sprijinului european „consistent” pentru țara noastră, în vederea consolidării rezilienței Republicii Moldova.

Totodată, șeful diplomației române a solicitat sprijinul statelor membre pentru ca situația din Republica Moldova să fie inclusă pe agenda unei viitoare reuniuni a Consiliului Afaceri Externe, „cât mai curând posibil”. Șeful diplomației române a subliniat „opțiunea europeană clară” a Republicii Moldova, „în pofida multiplelor provocări pe care le întâmpină”.

Un alt subiect adus în discuție a fost viitorul Summit al Inițiativei celor Trei Mări, pe care România îl va găzdui în a doua parte a acestui an. Bogdan Aurescu a prezentat, în acest sens, obiectivele propuse de România pentru Summit, cu accent pe implementarea proiectelor strategice de interconectare, precum și pe implicarea crescută a partenerilor din regiune, inclusiv a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Potrivit sursei citate, România își propune ca Summitul de la București să contribuie la consolidarea rezilienței statelor participante și asociate, în actualul climat geopolitic, și la creșterea potențialului economic al regiunii.

Amintim că ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a cerut Uniunii Europene să impună sancțiuni contra oligarhilor moldoveni acuzați că ajută Moscova să destabilizeze țara în efortul de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chișinău. Mai târziu, eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova că Uniunea Europeană își va modifica și extinde regimul de sancțiuni, astfel încât persoanele ce instigă la încălcarea ordinii democratice și care folosesc resurse ilicite pentru tentative de destabilizare să fie incluse în listele de sancțiuni ale blocului comunitar, în timp ce înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană ia în considerare crearea unei misiuni civile în Republica Moldova, care să o sprijine și să facă față interferențelor și eforturilor de destabilizare.

Reamintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că Federația Rusă și-ar fi propus să destabilizeze Republica Moldova, precum și să schimbe puterea de la Chișinău.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult