Electorala

Alegeri în Găgăuzia: Opt candidați aspiră la funcția de bașcan

Consiliul electoral de la Comrat a încheiat procedurile înregistrare a candidaților la funcția de guvernator a regiunii găgăuze. Opt concurenți au fost acceptați în cursa electorală. Doar două partide au anunțat deschis că au propriile candidaturi: PSRM și Partidul „ȘOR”. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și în general relațiile cu Moscova au creat controverse. Unii concurenți au făcut vizite la Moscova în perioada preelectorală, iar fostul președinte Igor Dodon chiar i-a rugat pe simpatizanții săi găgăuzi să aibă răbdare, pentru că armata rusă e aproape.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

PSRM îl susține pe Grigore Uzun, fost deputat socialist în legislatura trecută. Alegerile din regiunea găgăuză au creat și o fractură în interiorul partidului. Vasile Bolea sprijină alt candidat - pe Victor Petrov, care este membru al Adunării Populare de la Comrat. Anul trecut, solicitase negocieri cu președintele Putin pentru ca regiunea găgăuză să obțină un preț preferențial la gazele naturale. Acum două săptămâni, Petrov a fost în Rusia, la Kazan, unde s-a întâlnit cu autoritățile republicane tătare.

Tot în Rusia, a fost și candidatul Serghei Cimpoieș, în perioada preelectorală el s-a întâlnit cu vicepreședintele dumei de stat, Piotr Tolstoi. Nicolae Dudoglo, fost primar de Comrat, la fel este un adept al Rusiei și a justificat invazia militară a Kremlinului împotriva Ucrainei.

Și fostul guvernator Mihail Formuzal participă la alegeri.

Un alt candidat este ambasadorul moldovean la Ankara, Dmitri Croitor, guvernator în perioada 1999-2002. Potrivit surselor noastre din regiunea găgăuză, el este sprijinit neoficial de către Irina Vlah, care nu mai poate candida pentru că este la finalul celui de-al doilea mandat.

Candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, a fost înregistrată în weekend, pe ultima sută de metri.

Fostul președinte Igor Dodon a fost denunțat la procuratură pentru că susține public o invazie rusească împotriva Republicii Moldova. Asociația Etnicilor Ucraineni a reacționat în acest mod la declarațiile lui Igor Dodon, pe care le-a făcut în timpul unei întruniri electorale cu simpatizanții săi din regiunea găgăuză.

„Cred că trebuie să prietenim cu Rusia, dar nu împotriva Uniunii Europene. Să prietenim cu Rusia, pentru că avem nevoie de această piață, avem nevoie de combustibili ieftini pentru fermieri, de gaze și electricitate ieftine. Iată de ce vă îndemn să nu cedați, totul va bine. Vom izbuti. Ai noștri sunt deja aproape”, a declarat Igor Dodon în Găgăuzia.

Solicitat pentru un comentariu, jurnalistul Mihail Sirkeli crede că fostul președinte Igor Dodon încearcă în continuare să adune capital politic, pe seama unor subiecte sensibile precum războiul din Ucraina. În opinia sa, fostul șef de stat incită la război, ură și dezbinare, atunci când susține public faptul că o invazie rusească împotriva Republicii Moldova ar fi iminentă.

„În primul rând, a declarat Igor Dodon, care este mâna Moscovei în Republica Moldova. Este clar. Și în al doilea rând, el a declarat asta în UTA Găgăuzia, în satul Copceac mi se pare, satul unde până acum nu s-a desființat colhozul. El a declarat acest lucru, pentru că a știut că acolo va fi reacția potrivită din partea populației locale”, a declarat Mihail Sirkeli, jurnalist.

Alegerile pentru funcția de guvernator al Autonomiei Găgăuze sunt programate pentru 30 aprilie. În același timp, în unele circumscripții vor fi aleși și membrii Adunării Populare.

Citește mai mult