Spitalul Clinic din Bălți a fost dotat cu echipament medical performant
Mai multe instituții medicale din țară au fost dotate cu 75 de analizatoare automate ale gazelor și electroliților în sânge. Trei dintre aparatele moderne au ajuns și la Spitalul Clinic Bălți. Lucrătorii medicali susțin că datorită acestui echipament medical vor reuși să acorde ajutor mai rapid pacienților. La eveniment a fost prezentă și șefa statului, Maia Sandu.
Analiza efectuată de analizatorul de electroliți și a gazelor din sânge durează 60 de secunde, oferind 25 de parametri măsurați. Capacitatea aparatului este de până la 70 de teste pe oră.
„Cu o seringă specială luăm sângele, de dorit arterial, care se conectează la aparat. Cu o atingere pe ecran alegem analiza dorită. Pe display apar toate analizele care ar trebui efectuate de urgență”, spune șeful Secției terapie intensivă, Alexandru Apreutesei.
„În ultima perioadă, Spitalul Clinic Bălți a fost dotat cu echipament nou, precum mamografie computerizată, aparat radiologic nou, suntem la final de amenajare a UPU. În luna mai va avea loc deschiderea Secției de Urgență, în primă etapă. Suntem în proces de renovare a Secției Terapie Intensivă”, menționează directorul Spitalului Clinic Bălți, Gheorghe Brînza.
La eveniment a fost prezentă șefa statului, Maia Sandu, și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
„Mă bucur că noi facem progrese pentru ca să putem să creștem accesul la servicii medicale de calitate. Ministerul și Guvernul fac eforturi și reușește să îmbunătățească această calitate a serviciilor medicale, în special prin dotarea mai bună a spitalelor din țară”, a subliniat președinta Maia Sandu.
„Aceste analizatoare permit să nu ajungă pacientul într-o stare mult mai critică. Este foarte important pentru pacienții cu accidente cerebrovasculare, infarct, pneumonii, Covid cum am avut în perioada pandemică”, a spus la rândul său ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Utilajul modern a fost achiziționat cu sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Agenția Elvețiană de Dezvoltare.
„Cel mai mare avantaj pentru medici constă în faptul că aceștia vor beneficia de rezultate imediate pentru pacienții care sunt sub supraveghere intensivă. Acest echipament utilizează o cantitate foarte mică de sânge, lucru care este important pentru pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală”, spune Pavel Henčl, reprezentantul unei corporații medicală.
Valoarea totală a echipamentelor pentru cele 54 de instituții medicale din țară este de 15 milioane de lei.