Electorala

Comrat: Pregătirile pentru alegeri sunt pe ultima sută de metri

În Autonomia Găgăuză au fost aprobate modelele buletinelor de vot pentru alegerile bașcanului și ale membrilor în Adunarea Populară pentru circumscripțiile Vulcănești și Cioc-Maidan. Totodată, autoritatea electorală regională a anunțat numărul alegătorilor de pe liste. Sunt cu 13 mii mai puțini față de scrutinul din 2019. Cifra este importantă, deoarece data trecută a fost atins cu greu pragul de prezență la vot.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

La ședința Consiliului Electoral Central din Autonomia Găgăuză au participat șase din nouă membri. Pe ordinea de zi au fost patru chestiuni. În primul rând, a fost aprobat modelul buletinului de vot.

„Buletinul de vot este împărțit în dreptunghiuri, care corespund cu numărul de candidați înscriși pentru funcția de bașcan. În interiorul fiecărui dreptunghi, în partea stângă, după simbolul sau semnul electoral, sunt plasate următoarele date: nume, prenume, patronimic, ocupație, profesie, funcția deținută, locul de muncă, numele partidului sau textul candidat independent”, a menționat președintele autorității electorale de la Comrat, Iana Covalenco.

Secretarul Consiliului, Elena Giumiușliu, a propus ca buletinele de vot să fie tipărite în trei limbi. O astfel de normă este prevăzută de Pachetul de legi al Autonomiei Găgăuze. Totodată, Comisia Electorală Centrală a acreditat observatori din partea Promo-LEX.

„Consiliul Electoral Central al Autonomiei Găgăuze decide acreditarea a 21 de persoane din partea asociației Promo-LEX pentru monitorizarea alegerilor bașcanului și pentru alegerile Adunării Populare, programate pentru 30 aprilie 2023”, a anunțat secretara consiliului Elena Ghiumiușliu.

Una dintre principalele probleme ale acestor alegeri este numărul alegătorilor de pe liste, întrucât prezența la vot în primul tur trebuie să constituie 50%. În Autonomia Găgăuză, această cifră este în continuă schimbare, în funcție de formula după care sunt întocmite listele.

„Conform datelor parvenite de la autoritățile publice locale, numărul de alegători este de 92.516 persoane”, a spus Iana Covalenco.

La scrutinul din 2019, pe liste erau înscriși 105.469 de alegători. Atunci, pragul validării, de 50%, a fost depășit cu greu. Amintim că pe 30 aprilie va avea loc primul tur al alegerilor pentru funcția de guvernator al Autonomiei Găgăuze și pentru mandatele a doi aleși locali. Pentru postul de bașcan vor intra în cursă opt candidați.

Citește mai mult