Politic

Igor Grosu și Vladimir Voronin, la 14 ani de la protestele din 7 aprilie: Adevărul despre acea zi și crimele comise rămân o enigmă

Dosarul 7 aprilie poate avea finalitate doar într-un sistem judiciar reformat, cu oameni noi și integri - este mesajul pe care l-au transmis primii oameni în stat. Potrivit președintei Maia Sandu, moldovenii au demonstrat că nu acceptă dictatura. Iar fostul șef de stat Vladimir Voronin, debarcat prin revolta anticomunistă, susține în continuare că situația a degradat de atunci.

După ce a condus cu mână de fier timp de opt ani Republica Moldova, Vladimir Voronin pierdea puterea în 2009. Tranziția de putere a fost dominată de proteste și violențe ale poliției. Totuși Vladimir Voronin, general de miliție în perioada sovietică, a spus întotdeauna că a prevenit vărsarea de sânge, pentru că nu a ordonat intervenția în forță a poliției. Fostul președinte a dat vina atunci pe statul român, deși investigațiile care nu au fost duse la bun sfârșit arătau că Rusia era interesată să destabilizeze Chișinăul. Vladimir Voronin nu a recunoscut abuzurile poliției și de fiecare dată a interpretat 7 aprilie drept o lovitură de stat, o repetiție pentru maidanul ucrainean din 2013. La 14 ani de la revoltă, Partidul Comuniștilor, condus și astăzi de Voronin, notează într-un comunicat că Republica Moldova a pornit pe calea degradării în 2009. Au fost ignorate principiile legale de funcționare a statului, iar suveranitatea - pierdută, așa-zisa revoluție fiind provocată de structuri străine.

Lipsa unei anchete care să scoată la iveală adevărul despre 7 aprilie este încă o dovadă că reformarea justiției trebuie dusă până la capăt, a explicat președintele Parlamentului, Igor Grosu. Tinerii au schimbat cursul istoriei noastre, ei au cerut libertate. Iar ceea ce se întâmplă astăzi demonstrează cât de important este să trăim liber și în democrație, a scris șeful legislativului pe rețele și promite să facă tot posibilul pentru ca Republica Moldova să fie într-adevăr europeană și să devină parte a lumii libere.

Maia Sandu consideră că episodul 7 aprilie a marcat maturitatea societății noastre care nu va mai accepta niciodată să fie înghițită de dictatură. Acum 14 ani, oamenii au ales răspicat un altfel de drum - cel al democrației, al drepturilor respectate, al Uniunii Europene. Totuși aveau să urmeze și alte încercări de sugrumare a democrației. Este aprecierea președintei Sandu care, în contextul blocajului din justiție, insistă că niciun judecător sau procuror nu poate șterge pata enormă rămasă din 2009. Reformarea justiției nu poate fi deturnată.

Asociația Promo-LEX, care s-a implicat activ în apărarea tinerilor torturați de polițiști în comisariate, a transmis că abuzurile de acum 14 ani sunt incontestabile. Totuși doar trei polițiști au primit sentințe cu suspendare și încă unul a fost amendat. Avocații asociației au câștigat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului patru dosare și au obținut despăgubiri de zeci de mii de euro pentru clienții lor.

Unica realizare importantă timp de 14 ani este decizia de vara trecută a curții europene care a obligat autoritățile de la Chișinău să-i achite familiei lui Valeriu Boboc, omorât de poliție, 57 de mii de euro, concluzionează Amnesty International. Organizația solicită intensificarea investigațiilor privind episodul 7 aprilie 2009.

Citește mai mult