Crește numărul virozelor, mai ales în rândul copiilor
Schimbările de temperatură din ultimul timp au dus la creșterea episoadelor de răceală, deoarece organismul are nevoie de timp pentru a se adapta. Astfel, numărul virozelor începe să crească mai ales în rândul copiilor. Medicii îndeamnă părinții să nu practice automedicația, iar la primele semne ale bolii să ceară ajutorul specialiștilor, pentru a administra un tratament corect.
Victoria Mocanu și-a dus fiul în vârstă de trei ani la medicul pediatru de la Asociația Medicală Teritorială Centru din capitală. Copilul a venit vineri de la grădinită cu febră, tuse, rinoree și dureri de urechi.
„De regulă, încercăm acasă, în dependență de simptome, fiindcă nu e prima dată când el răcește și deja ne dăm seama ce este. Deoarece nu i-a trecut, am venit la medicul de familie”, spune Victoria Mocanu.
Și alte mămici spun că au venit la medic pentru a primi consultațiile necesare de la specialist.
„Avea 39 febră dimineață și deja am hotărât să venim la doctor, nu știu ce are, nu tușește, dar are dureri de cap și de burtă, cred că e din cauza acestei devieri de temperatură, ba cald, ba frig”, povestește Iulia Mîțu.
„Mă doare capul și un pic burta. Mă doare și nimic mai mult”, spune Maxim Mîțu.
Numai pe parcursul zilei de luni la un singur medic pediatru s-au adresat părinții a peste 20 de copii, majoritatea cu infecții respiratorii acute.
„Comparativ cu săptămâna trecută chiar am avut la primire un număr mai mare de copii, cu semne de viroză acută, în general se adresează copiii de la doi ani în sus. Simptomele de bază este tusea, rinoreea, sunt și cu febră. În multe cazuri se fac tratamente greșite, se administrează antibiotic, în procesele virale infecțioase și atunci facem un tratament incorect”, afirmă medicul pediatru Cristina Mușcinschi.
Medicii îndeamnă părinții să respecte simple măsuri de precauție pentru ca copiii lor să nu se îmbolnăvească.
„Să avem grijă de sănătatea copilului, să-i hidratăm în primul rând cât mai mult, să evităm contactul în spațiile aglomerate, terenurile de joacă, că acum se începe o perioadă mai agresivă a virozelor, igiena mânuțelor, alimentație sănătoasă”, menționează Cristina Mușcinschi.
Datele oficiale arată că în ultima săptămână în grădinițele din țară au fost înregistrate 3378 de cazuri de viroze și gripă. Totodată, în instituțiile preșcolare au fost atestate și peste 50 de cazuri de COVID-19.