Politic

Socialiștii se declară mulțumiți de decizia Curții Constituționale cu privire la folosirea panglicii „Sf. Gheorghe”

Deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au salutat decizia Curții Constituționale privind utilizarea simbolurilor care promovează războiul, inclusiv purtarea panglicii „Sfântului Gheorghe”, interzise anul trecut de Înalta Curte. Aceștia consideră că a fost luată o decizie corectă și înțeleaptă, iar proiectul aprobat, acum un an, este deplasat de la normele democratice și legale.

socialiștii.md
Sursa: socialiștii.md

„Le mulțumesc tuturor care în 2022 nu s-au temut să afișeze această panglică, care reprezintă memoria cetățenilor Republicii Moldova, în cinstea acelor căzuți și celor care au supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial. Curtea Constituțională a dat o decizie foarte înțeleaptă”, a declarat Adrian Lebedinschi, deputat BCS.

Deputatul Adrian Lebedinschi a ieșit cu panglica „Sfântului Gheorghe” prinsă la piept și a enumerat condițiile în care aceasta poate fi purtată. Socialistul a anunțat că vor organiza în data de 9 mai o manifestație dedicată Zilei Victoriei.

„Acei cetățeni, care vor folosi această panglică în scopul promovării războiului, în scopul promovării agresiunii militare, crimelor împotriva umanității, vor fi condamnate. Dar acei care o vor folosi pentru promovarea păcii, memoriei, au dreptul deplin în acest sens”, a mai spus Adrian Lebedinschi.

Amintim că Curtea Constituțională a admis parțial sesizările depuse de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac cu privire la Legea pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova, adoptată în lectura a doua în aprilie 2022, care se referă la interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei - „V", „Z" și panglica bicoloră negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe".

Potrivit Înaltei Curți, panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată atât timp cât nu promovează agresiunea militară, crimele împotriva umanității, precum și propagarea sau glorificarea acestor acțiuni. Curtea Constituțională a menționat că pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.

Citește mai mult