Forfota pregătirilor de Paște: Gospodinele își pregătesc coșul cu bucate cu care vor merge la biserică în Noaptea Învierii.
Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului sunt pe sfârșite. Mirosul de copturi se simte în fiecare localitate. Gospodinele au copt pasca și cozonacii pentru masa de sărbătoare. Își pregătesc coșul cu bucate cu care vor merge la biserică în Noaptea Învierii.

Nelea Vizitiu din satul Volovița și-a pregătit toate ingredientele necesare din timp, iar în ajun a plămădit aluatul.
„În aluat punem ouă, lapte, unt ceva ce-i mai bun ca aluatul să crească, să fie bun și gustos. Ca să fie pasca mai reușită, mai gustoasă și mai frumoasă, trebuie să depunem mult suflet, să avem dispoziție bună de dimineață și să începem pregătirile de Paște”, spune gospodina.
Tradițional, pasca se prepară din aluat în care se pune brânză, iar în mijlocul ei are o cruce.
„Dacă pasca se împletește în patru, crucea se face în două. Împletim în două vițe și o punem în mijloc. Pentru ce se face crucea? Pentru că pe cruce a fost răstignit Iisus Hristos. Ca pasca să fie rumenă, frumoasă, să lucească bine, o ungem cu ou”, povestește Nelea Vizitiu.
Cozonacii sunt copți din aluat dulce și pot conține nuci, ciocolată, mac sau fructe confiate.
„Cozonacii sunt gata. Acum le facem ornamente să fie mai delicioși. Pasca dulce e gata, ouăle sunt vopsite. Așteptăm Paștele cu mare bucurie”, spune gospodina. Cozonacul, pasca și ouăle roșii sunt principalele produse din coșul pascal, care este sfințit în Noaptea Învierii.
„Ouăle trebuie neapărat să fie roșii și pasca, cașul și slănină. De mică când eram, părinții sfințeau neapărat slănină pentru că copiii mici când se îmbolnăvesc îi ungem cu slănină pe spate. Mai punem și macul, când venim acasă de la sfințit presărăm în casă, gospodărie ca să ne ferească de primejdie și boală. Și sarea care se dă în fântână ca să fie izvorul bun și apa curată. Este o tradiție frumoasă care este păstrată din strămoși și pe care o transmitem la copii și nepoți. Numai să fie pace și sănătate”, spune o altă gospodină, Raisa Toporovscaia.
În această seară, creștinii merg la biserică la slujba de Înviere și se întorc acasă dimineața cu bucatele sfințite aducând lumină sfântă și salutul tradițional „Hristos a Înviat!”