Regional

Municipiul Soroca a găzduit festivalul de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu”

Al 26-lea an consecutiv, Soroca este gazda festivalului de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu”. În cadrul concursului, 18 colective artistice din patru raioane din țară au interpretat cântece pastorale dedicate Învierii lui Hristos.

Fiecare localitate a prezentat la festival nu doar cântece pascale. Participanții au adus bucate tradiționale specifice sărbătorilor pascale.

„Ca de obicei suntem prezenți cu cântece pascale frumoase și expoziția „Coptura tradițională de Paști”, tot făcut de gospodinele noastre în condiții de casă”, spune Lidia Panici, participantă din satul Vărăncău.

„Suntem prezenți cu pască, cu mielul tradițional, cu cașul tradițional și pâinea. Sperăm să fie pace, sănătate și să ajungem și la anul ca să nu uităm tradițiile din moși-strămoși”, spune o altă participantă la concurs Svetlana Rotari din satul Pîrlița.

„Ne prezentăm la a doua ediție și vom interpreta trei lucrări: Milostiv, Maica, Măicuță Sfântă și îi mulțumim lui Dumnezeu. Aceste manifestații sunt importante pentru întărirea și dezvoltarea credinței creștinești, ceea ce e o valoare pentru națiunea noastră”, menționează Veaceslav Melnic, participant la festival din satul Bulboci.

Festivalul este organizat de către direcția raională cultură în parteneriat cu protopopiatul de Soroca.

„Noi promovăm valorile spirituale, scoatem din anonimat anumite lucrări și le repunem în circuitul actual. Astfel, noi ne cunoaștem trecutul nostru cultural material, spiritual și promovăm ceea ce este sacru și frumos”, spune episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu.

„Este promovarea muzicii sacre și noi știm că muzica sacră vine să liniștească sufletele oamenilor. Cu acest festival noi sesizăm societatea de a fi mai blânzi și pentru a-l iubi pe Dumnezeu”, spune șeful direcției Cultură al raionului Soroca, Grigore Bucătaru.

La cea de-a 26-a ediție a festivalului au participat colective artistice din majoritatea satelor raionului Soroca, reprezentanți din raioanele Drochia, Glodeni, Șoldănești și Criuleni.

Citește mai mult