Electorala

Alegerile locale în autonomia găgăuză: Scrutinul din 30 aprilie va fi monitorizat de 53 de observatori internaționali

Scrutinul din 30 aprilie, pentru funcția de guvernator al Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia din Republica Moldova, va fi monitorizat de 53 de observatori internaționali. Potrivit Comisiei Electorale Centrale din regiune, în cursă pentru fotoliul de bașcan s-au înscris opt candidați.

În competiție sunt candidați, care anterior au ocupat această funcție, dar și foști deputați în Parlamentul Republicii Moldova, un fost primar, un ambasador și un om de afaceri. Un singur candidat reprezintă, oficial o formațiune politică.

Primul candidat înregistrat este deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nicolai Dudoglo, care a deținut anterior trei mandate consecutive de primar al municipiului Comrat. Din noiembrie 2014, acesta a fost deputat în Legislativ din partea Partidului Democrat din Moldova.

Cel de-al doilea aspirant la fotoliul de guvernator al regiunii este Grigorii Uzun. Acesta a fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și deputat în Parlamentul Repubicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor. Deși candidează independent, simbolul lui Grigorii Uzun este asemănător cu cel al Partidului Socialiștilor, formațiune care și-a anunțat oficial susținerea pentru acest candidat.

Fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal s-a înregistrat în calitate de candidat independent. El a fost Guvernator al autonomiei găgăuze în perioada 2006 - 2015.

Un alt concurent este deputatul independent al Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov. Potrivit datelor biografice, acesta este jurist de profesie și până în anul 2020 a activat în domeniul privat.

Ambasadorul Republicii Moldova în Turcia, Dumitru Croitor candidează și el la funcția de guvernator a regiunii. În perioada 1999-2002, Dumitru Croitor a deținut funcția de bașcan al Găgăuziei, dar și-a depus demisia înainte de încheierea mandatului, sub presiunea administrației comuniste.

Cel de-al șaselea candidat independent înregistrat în cursa electorală din regiune este Serghei Cernev. Anterior a fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și este de profesie jurist.

Singura candidată înscrisă în cursa electorală din partea unui partid politic este Evghenia Guțul. Ea reprezintă Partidului Politic, Șor și este de profesie juristă.

Cel de-al optulea concurent, este independentul Serghei Cimpoieș, fondatorul și directorul unei companii private.

Guvernatorul Unității Teritoriale Găgăuzia este ales pentru un mandat de 4 ani. Bașcanul trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova, cu vârsta de peste 35 de ani și să posede limba găgăuză.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult