Regional

În acest an, cimitirul din Dealul țiganilor din Soroca a fost mai puțin aglomerat de Paștele Blajinilor

Mai sărac ca niciodată am găsit în acest an cimitirul din Dealul țiganilor din Soroca, romi puțini și mesele cam goale. În acest an, romii din Soroca au sărbătorit cu mai puțin fast, fără pomeni scumpe și straie pompoase. La ordinea zilei au fost bucatele lor tradiționale, sarmalele din curcan, friptura și cozonacii.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Nelipsite de pe mesele romilor sunt bucatele lor tradiționale. Gospodinele înșiră la cimitir mese pline cu de toate. Întind masa de pomenire și așteaptă să treacă preotul ca să își pomenească răposații.

„Cu tort, cu găluște, cu cotlete, asta tot rețeta ei am făcut, în amintirea ei, să o pomenim. O sută de ouă am vopsit, să aducem, să fie frumos, ea iubea să facă mâncare multă și cum ne-o învățat așa facem și noi.”;

„Iaca aici sarmale cu trei feluri de carne: de porc, găină și gâscă.”;

„Noi în fiecare an vopsim diferit, e important să fie multe ouă - 100, 200. Le ciocnim ca de obicei.”

Dacă în alți ani mormintele romilor erau pline cu pomeni scumpe, în acest an buzunarele lor s-au cam golit. Majoritatea nu au revenit de peste hotare, sunt multe morminte goale, iar lipsa de finanțe i-a afectat și pe ei.

„Găluștele sunt, da de-amu pomenile nu-s, că nu-s bani și putere nu-i, buzunarul nu ne dă voie.”

Cioca-Boca este o tradiție la romi de a ciocni ouă. Aduc cu ei la cimitir ouă multe și frumoase care sunt cele mai sclipitoare de pe mesele romilor. Cel care adună ouă multe le împarte de pomană celor săraci.

„La noi Cioca-Boca îi din moși-strămoși și noi ne-am învățat de la moldoveni țărani. Era unul la noi care strânge câte 250 de ouă. Mai întâi la săraci le dăm, că nu le mănânci că se strică, că amu nu-i vremea ceea care tăiai porcul și îl puneai în streașină, amu îi altă vreme.”

„Este o tradiție din bătrâni care noi o păstrăm și o transmitem din tată-n fiu. Toate lucrurile creștine trebuie să fie transmise ca și copiii noștri să facă tot lucruri bune și frumoase.”

De Paștele Blajinilor romii rămân în cimitir până întunecă și până golesc toate mesele cu bucate.

Citește mai mult