OMS și Guvernul SUA au donat un lot de utilaje medicale moderne pentru echipele de asistență medicală urgentă
Donație în valoare de 400 de mii de dolari pentru echipele de asistență medicală urgentă din Republica Moldova. Organizația Mondială a Sănătății și Guvernul Statelor Unite au donat un lot de utilaje medicale moderne, printre care ventilatoare pulmonare, truse de prim ajutor, aparate cu ultrasunet și consumabile pentru echipele de medici din cadrul serviciului de asistență medicală prespitalicească. O parte din echipamente va ajunge în 18 spitale din țară.
Printre dispozitivele medicale donate sunt 280 de truse de prim ajutor, 50 de electrocardiografe cu transmiterea datelor la distanță, 10 ventilatoare pulmonare, 300 de senzori pentru pulsoximetre, dar și 5 ultrasonografe portabile, acestea fiind o premieră în medicina autohtonă.
„Ne va ajuta pentru a depista, a diferenția și a acorda ajutorul la etapa prespitalicească. Sunt senzori pentru pulsoximetrie reutilizabili. Până acum noi am avut de unică folosință”, a menționat leontie Macarov, medic CNAMUP.
Timp de 24 de ore, o echipă de asistență medicală urgentă prespitalicească din capitală deserveste în jur de 20 de persoane.
„Anterior era foarte greu. Pentru a depista și a stabili un diagnostic prezumtiv și de a acorda o asistență medicală urgentă prespitalicească, este necesar de echipament modern și performant, pe care dumnealor ni-l oferă, de asta vreau să le multumesc”, a declarat Eugenia Strună, șefa SAMU, Ciocana.
Asistența medicală calificată acordată la timp sporește rata de supraviețuire a oamenilor, viața cărora se află în pericol, susțin repsonsabilii din domeniu.
„Aceste dispozitive medicale au fost demult visate de noi, în special, ceia ce ține de aparatele de UZI portative. Noi ni le-am dorit de zeci de ani, când am aflat de ele în premieră și iată că astăzi asistăm, în premieră, ca echipele noastre vor avea în componența autosanitarelor aceste aparate”, a spus Iurie Crasiuc, vicedirector CNAMUP.
Echipamentele, în valoare totală de 400 de mii de dolari, au fost donate de Guvernul Statelor Unite, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova.
„SUA sunt mândre că au finantat mai multe proiecte de asistență medicală din toată Moldova pentru a extinde accesul la aceste servicii pentru toată lumea, inclusiv pentru refugiații care fug de agresiunea brutală a Rusiei. Acesta este doar un element al parteneriatului nostru de lungă durată cu poporul si Guvernul Republicii Moldova pentru a aboli provocările imediate și a construi un viitor democratic, prosper și sigur”, a declarat Kent Logsdon, ambasadorul SUA la Chișinău.
256 de echipe de medici din cadrul serviciului de asistență medicală prespitalicească merg, zilnic, la peste 2200 de solicitări, în toată țara.