Politic

Televiziunea MIR pleacă din Republica Moldova. Parlamentul a votat pentru denunțarea acordului cu CSI

Televiziunea MIR pleacă din Republica Moldova - nu va mai difuza și nici nu va primi finanțare din partea statului. Parlamentul a votat în primă lectură retragerea din acordul cu CSI privind teleradiocompania MIR. Politica editorială este subordonată intereselor rusești, au motivat deputații PAS. Socialiștii au apărat MIR-ul rusesc și au atacat televiziunea publică Moldova 1, care ar trebui să primească finanțarea de peste două milioane de lei pe an.

InfoPrut
Sursa: InfoPrut

„Vă place o televiziune care vorbește despre PAS, cum Moldova 1, de exemplu. Care s-a transformat în televiziune de partid, în afară de cuvântul PAS și trei, patru persoane din fruntea țării nu găsiți pe nimeni. Și întrebați când vreun reprezentant al opoziției parlamentare a fost ultima dată invitat la televiziunea publică”, a declarat Vlad Bătrâncea, deputat BCS.

Responsabilii pentru relația cu presa de la PSRM au refuzat de mai multe ori în ultimele luni să delege reprezentanți ai partidului la emisiunile radioului și televiziunii publice. Însuși Vlad Batrîncea a fost invitat prin intermediul Carmenei Sterpu de la biroul de presă al socialiștilor să participe la emisiunea „Bună Seara”, prezentată de Mircea Surdu. Unii deputați PSRM au luat parte la dezbaterile de la Moldova 1: Alexandru Albu și Alla Darovannaia, precum și liderul socialist Maxim Lebedinschi.

Parlamentul a propus ca banii destinați televiziunii rusești MIR - 2,6 milioane de lei, să fie transferați postului public de televiziune.

*„Dacă voi considerați o televiziune care își are majoritatea staffului pe teritoriul unui stat unde există cenzură absolută pe asemenea subiecte poate avea o politică editorială imparțială; sunteți ori proști ori ipociți, ori efectiv niște trădători”, a declarat Dan Perciun, deputat PAS.

*„Eu vreau să-i spun cetățeanului care-i tânăr că proștii sunt cei care votează fără a-și pune întrebări ce votează. Dar o dezbtere civilizată aici în plenul Parlamentului - asta este misiunea legislativului”, a spus deputatul BCS Grigore Novac.

„Dacă cineva crede că noi suntem destul de nebuni să plătim în fiecare an două milioane de lei pentru propagandă antistatală, deci vă greșiți amarnic. Dar noi n-o să plătim. Mai bine acești bani domnule Mija, așa o solicitare - ar merge la Moldova 1”, a susținut deputatul PAS Lilian Carp.

„Chiar o să ne asigurăm că acești 2,6 milioane împreună cu alții o să fie alocați către televiziunea națională, astfel încât să avem o televiziune națională puternică care să transmită informația obiectiv, și să-și desfășoare capacități de a promova conținutul din Republica Moldova în străinătate”, a declarat Artur Mija, secretarul general al Guvernului.

„Denunțarea de participare a țării noastre la activitatea companiei „MIR” va contribui la economisirea de resurse financiare și, probabil, mult mai important, va reafirma angajamentul Republicii Moldova de a proteja spațiul informațional național și regional”, a adăugat Mija.

Potrivit documentului, votat astăzi de Parlament în prima lectură, se urmărește scopul de a proteja spațiul audiovizual național și de a asigura securitatea informațională, ținând cont actuală regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.

Statul Republica Moldova a finanțat televiziunea MIR cu peste 40 de milioane de lei în perioada 2000 - 2022. Premierul Dorin Recean anunțase anterior că guvernul va denunța și alte acorduri cu CSI.

De menționat că „MIR” este o structură media a Comunității Statelor Independente (CSI) și fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, care nu deține licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova.

Mai mult, în prezent, retransmiterea acestor posturi TV este suspendată pe perioada stării de urgență, după emiterea unei dispoziții în acest sens de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, pe perioada țării de urgență, în Republica Moldova este interzisă difuzarea sau retransmisia programelor produse în statele care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu anumite excepții.

Citește mai mult