Electorala

Alegerile din autonomia găgăuză pot fi considerate valide. La urnele de vot s-au prezentat peste 57 la sută dintre alegători

UPDATE 21:45: Potrivit datelor preliminare ale Comisiei electorale de la Comrat, până la închiderea secțiilor de votare, la urnele de vot s-au prezentat 57 57.019 alegători, sau 57,8%.

Radio Moldova// Olga Stăvilă
Sursa: Radio Moldova// Olga Stăvilă

UPDATE 18:45: Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, până la ora 18:00 au votat 47417 de persoane, sau 48,6% dintre alegători. Cea mai mare rată de participare a fost înregistrată în localitatea Cotovscoe - 67,3%. La Vulcănești au votat 52% dintre alegători, la Ceadîr-Lunga - 48,7%, iar la Comrat - 45,6 la sută dintre alegători.

UPDATE 15:00: Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, până la ora 15:00 au votat 37157 de persoane, sau 38,6% dintre alegători. Cea mai mare rată de participare a fost înregistrată în localitatea Cioc-Maidan - 49,5%. La Vulcănești au votat 42,3% dintre alegători, la Ceadîr-Lunga - 38,1%, iar la Comrat - 34,5 la sută dintre alegători.

UPDATE 12:30: Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, până la ora 12:00 au votat 23332 de alegători, sau 24,6% dintre alegători. Cea mai mare rată de participare a fost înregistrată în localitatea Cioc-Maidan - 36,1%. La Vulcănești au votat 26,6% dintre alegători, la Ceadîr-Lunga - 23,1%, iar la Comrat - 21,8 la sută dintre alegători.

Alegerile din autonomia găgăuză decurg fără abateri. Până la ora 09.45, prezența la vot era de 6%, a anunțat Comisia Electorală Centrală de la Comrat.

Totodată, a fost anunțată și prezența la vot la alegerile a doi deputați ai Adunării Populare. Astfel, 7,9% dintre alegători au votat deja la Vulcănești, iar - 10% la Cioc-Maidan.

În total, au votat în total 5.546 de persoane, dintre care 5.015 au votat pe listele principale și 531 pe listele suplimentare.

Cea mai activă circumscripție este în localitatea Budjac – cu o prezență la vot de 11 la sută, iar cea mai pasivă – cea din Copceac, unde la vot s-au prezentat doar 3,9% dintre alegători.

În total, în autonomia găgăuză sunt înregistrați 92519 alegători.

Potrivit președintelui CEC din Comrat, Iana Covalenco, deocamdată nu există plângeri privind procesul de vot.

De asemenea, autoritățile au anunțat că persoanele care nu dețin acte de identitate valabile pot solicita eliberarea documentelor provizorii, la centrele multifuncționale din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești, care vor activa până la ora 21.00.

Amintim că în lupta pentru funcția de bașcan s-au înscris opt candidați. Este vorba despre Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dumitru Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș. Câștigătorul va obține un mandat de patru ani.

Funcția de bașcan a fost deținută până acum de Irina Vlah. Ea, însă, nu mai poate candida, deoarece a deținut două mandate consecutiv.

Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, prezența la vot la alegerile bașcanului trebuie să fie cel puțin jumătate dintre alegătorii incluși în listele electorale, iar la alegerile deputaților - cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși în circumscripțiile lor.

Pentru monitorizarea alegerilor din Găgăuzia, Comisia Electorală Centrală a acreditat 75 de observatori internaționali.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult