Electorala

Doi candidați vor lupta în turul doi pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze

Candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul, și Grigorii Uzun, susținut de PSRM vor lupta în turul doi pentru funcția de bașcan, arată rezultatele preliminare ale alegerilor locale, făcute publice de Comisia Electorală din autonomia găgăuză. Totodată, în alegerile pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, cele mai multe voturi le-au obținut Mihail Savastin și Petr Ianioglo.

Moldpres
Sursa: Moldpres

Astfel, potrivit Comisiei Electorale de la Comrat, Grigorii Uzun a acumulat 14 890 sau 26,43% din sufragii, iar Evghenia Guțul - 14836 de voturi, sau 26,41 la sută.

Ambii candidați s-au pronunțat pentru relații mai strânse cu Federația Rusă. Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, al cărei partid a fost sancționat de SUA pentru interferențe ilegale în procesul electoral și promovarea intereselor Moscovei în Republica Moldova, a promis în campanie să transforme autonomia găgăuză într-un „meleag de vis”. La concertele sale electorale a cântat online Filip Kirkorov, iar cântărețul rus Nikolai Baskov a declarat că va vizita Găgăuzia, dacă Evghenia Guțul va fi aleasă bașcan. Atât Kirkorov, cât și Baskov sunt cunoscuți pentru declarații în sprijinul invaziei rusești în Ucraina.

Pe locul trei, cu 9 132 de voturi, se situează un alt candidat pro-rus, Victor Petrov, susținut în campania electorală de socialistul Vasile Bolea.

Menționăm că partidul pro-european de guvernământ PAS nu a avut niciun candidat în autonomia găgăuză.

Președintele Maia Sandu declarat anterior că regiunea găgăuză este dominată de propaganda rusă, iar foarte mulți candidați la funcția de bașcan al regiunii sunt „mai degrabă, agenți ai Federației Ruse decât politicieni care își doresc să lucreze pentru cetățenii din autonomia găgăuză”.

Precizăm că la alegerile din 30 aprilie în autonomia găgăuză au participat peste 57 de mii de cetățeni, rata de participare fiind de 57,8 la sută.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult