Politic

Președinta Maia Sandu susține că NATO a sporit suportul pentru Republica Moldova, după invazia Ucrainei

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a sporit suportul pentru Republica Moldova, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina. Președinta Maia Sandu a declarat, în cadrul unui interviu pentru CNN, că sprijinul oferit de NATO vine să consolideze capacitatea Republicii Moldova de a se apăra.

„Noi am colaborat cu NATO anterior și acum suportul a devenit mai mare. Primim sprijin mai mare din partea țărilor membre NATO pentru a ne consolida capacitatea de apărare. Evident, nu putem face miracole într-un timp scurt, dar da, am făcut solicitări concrete pentru sectorul de apărare și chiar dacă înțelegem că Ucraina este prioritară și trebuie să fie prioritară, noi sperăm să primim sprijin ca să ne creștem capacitățile noastre de apărare”, a declarat șefa statului într-un interviu acordat jurnalistei Christiane Amanpour.

Șefa statului a ținut să mulțumească, în cadrul interviului, Ucrainei și poporului său pentru curajul și dârzenia cu care luptă. „Ucraina își păstrează astăzi propria libertate, dar apără și libertatea Moldovei”, a susținut președinta Maia Sandu. Potrivit ei, în ciuda acestor lucruri, riscurile de securitate la care este supusă Republica Moldova continuă să planeze deasupra țării noastre.

„Chiar dacă, datorită Ucrainei, nu există o amenințare militară în aceste zile, ne confruntăm cu un război hibrid, sunt încercări ale Rusiei de a destabiliza situația în Moldova. Faptul că avem regiunea transnistreană și trupe rusești care staționează acolo de decenii desigur cresc riscurile de securitate pentru țara mea. (…) Propaganda este parte a războiului hibrid, transformarea resurselor energetice în arme este parte a războiului hibrid, iar Gazprom-ul rus a tăiat aprovizionarea Moldovei cu gaze până la 60%, în pofida contractului pe care îl avem, în pofida faptului că noi plătim în condițiile unor prețuri înalte. Am văzut că grupurile corupte din Moldova, împreună cu forțele politice pro-ruse susținute de Rusia, au organizat proteste pentru a destabiliza situația. Dar oricât de dificil nu ar fi, noi trebuie să găsim soluții și noi primi sprijin din partea partenerilor noștri de dezvoltare”, susține președinta Maia Sandu.

De menționat că în ultimele trei luni, Partidul „Șor”, condus de deputatul fugar Ilan Șor, cercetat penal în Republica Moldova pentru spălare de bani, organizează constant proteste antiguvernamentale la Chișinău. Între timp, și alți lideri politici fugari au aderat la acestea. Potrivit autorităților de la Chișinău, destabilizarea țării și răsturnarea ordinii constituționale prin violență este „ultima speranță” a „marilor hoți” de a rămâne în libertate.

Amintim că Federația Rusă a invadat Ucraina pe 24 februarie, curent, în ceea ce a numit, ulterior, „o misiune specială de demilitarizare și denazificare”, provocând, astfel, un război la granița cu Republica Moldova. Războiul pornit de Rusia a fost dur criticat de comunitatea internațională, inclusiv Republica Moldova.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult