Social

„Aspirator, cuptoare cu microunde, saci de dormit”. Noi detalii despre dosarul privind delapidarea bunurilor destinate refugiaților

Perchezițiile în cadrul cauzei penale privind fapte de abuz de serviciu și delapidare a bunurilor din fondurile externe destinate refugiaților continuă. Potrivit CNA, în total, sunt vizate 11 persoane, dintre care două cu funcție de răspundere. În urma investigațiilor, a fost stabilit că Centrul de plasament temporar pentru refugiați, de unde ar fi fost însușite mai multe bunuri și produse alimentare, era finanțat din alocații bugetare, dar și au fost virați bani de către opt ONG-uri internaționale. Anul trecut, centrul a beneficiat de 100 de milioane de lei.

Primaria Chisinau
Sursa: Primaria Chisinau

În cadrul unei conferințe de presă, directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a declarat că investigațiile în acest caz au început încă din luna februarie. Mai exact, au parvenit informații pe adresa CNA că bunurile destinate refugiaților nu erau folosite conform destinației.

„S-a stabilit bănuiala rezonabilă că bunurile nu sunt folosite conform destinației și, ulterior, a fost pornită cauza penală. Noi vorbim de un număr de 11 persoane. Respectiv, două dintre acestea sunt cu funcție de conducere, restul sunt cu funcție de execuție”.

Iulian Rusu a confirmat că una dintre cele două persoane reținute pentru 72 de ore este șeful Direcției Asistență Medicală și Socială, Boris Gâlca. Joi au avut loc percheziții inclusiv la domiciliul acestuia, a spus șeful CNA.

Perchezițiile s-au efectuat în 24 de locații. Noi confirmăm că a fost reținut pentru 72 de ore șeful direcției. Sunt mai multe produse care nemijlocit au fost depistate la domiciliul dumnealui: un aspirator, două cuptoare cu microunde, două calorifere, patru saci de dormit, opt cutii cu veselă și mai multe seturi de produse alimentare de origine diferită”.

Potrivit lui Iulian Rusu, oamenii legii lucrează în continuare pentru a depista dacă mai sunt persoane implicate în delapidarea bunurilor destinate refugiaților.

La scurt timp după conferința de presă susținută de directorul CNA, primarul Capitalei, Ion Ceban, a declarat că prin aceste acțiuni, se încearcă ștergerea eforturilor primăriei în gestionarea refugiaților și consideră că Boris Gâlca nu putea să facă ceea ce i se incriminează.

„La centrul de plasament, unde este și depozitul, avem camere video, dar și o bază de date electronică în care sunt înregistrate atât intrările, cât și ieșirile. Nu exclud că poate să fi fost și o problemă, dar vreau ca acest lucru să fie probat. Și atunci, vă dau toate asigurările că persoanele care se fac vinovate, dacă se fac vinovate și dacă este probat acest lucru, vor fi destituite din funcție”.

Amintim că joi, 4 mai, ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au efectuat percheziții la mai multe adrese din capitală, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, dar și la domiciliile mai multor angajați ai Direcției generale asistență medicală și socială a Primăriei Chișinău. În cadrul descinderilor, au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, saci de dormit, veselă și alte bunuri, care ar fi fost sustrase din depozitul Centrului de plasament temporar pentru refugiați de către responsabilii instituției.

Prin urmare, cauza penală inițiată, vizează fapte de abuz de serviciu, infracțiune care prevede închisoarea de până la șapte ani, și delapidarea mijloacelor din fondurile externe care prevede închisoarea de până la 10 ani

Citește mai mult