Regional

Sărbătoarea „Hederlez”: La Ceadîr-Lunga a avut loc tradiționala cursă de cai

Locuitorii din regiunea găgăuză au marcat sărbătoarea „Hederlez”, care anual coincide cu ziua în care creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe. La Ceadîr-Lunga a fost organizat un festival cu întreceri de cai, jocuri populare și expoziții ale meșterilor artizani din sudul țării.

econutag.md
Sursa: econutag.md

Sărbătoarea Hederlez este una dintre cele mai importante evenimente pentru găgăuzi. Ea marchează începutul sezonului de pășunat, iar de mai mulți ani este și un eveniment cultural major care adună numeroși oaspeți.

„Pregătim gozleme, o mâncare tradițională pe care au îndrăgit-o toți. Sunt foarte multe moduri de a o pregăti. Noi folosim făină, un pic de zahăr, sare și acoperim totul cu apă clocotită.”;

„Am venit din Izmir anume pentru acest festival. Mă bucur că tradițiile sunt respectate. Multe dintre ele sunt asemănătoare cu ale noastre din Turcia. Ne simțim ca acasă.”

Prezent la eveniment a fost și ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Cultura nu înseamnă doar comunicare, cultura nu înseamnă doar limbă, cultura înseamnă, de fapt, viața oamenilor. Lumea este frumoasă prin diversitate. Datoria noastră este să păstrăm diversitatea și să păstrăm individualitatea fiecărui popor”, a declarat ministrul Culturii.

„Datorită valorilor noastre ortodoxe, oamenilor pașnici și sinceri, am reușit nu numai să păstrăm tradiția poporului nostru mic - sărbătoarea Hederlez, dar și să o transformăm într-o parte integrantă a culturii întregului popor al Republicii Moldova”, a menționat bașcanul Irina Vlah.

Tradițional la eveniment sunt organizate curse de cai. Anul acesta au participat aproximativ 20 de călăreți. Sărbătoarea „Hederlez” marchează începutul sezonului de pășunat în regiune.

Promo

Citește mai mult