Social

Anatolie Topală: „Investim în democrație și coeziune socială, investim în tineri”

Școlile din țară vor dispune de mai multe resurse didactice pentru predarea „Educației pentru societate”, inclusiv în clasele primare. Disciplina, care anterior se numea „Educație civică”, a fost reconceptualizată începând cu anul 2018, cu suportul Consiliului Europei (CoE). Instituția a susținut Ministerul Educației și Cercetării în elaborarea documentelor școlare și a materialelor didactice, dar și în formarea profesorilor care predau această materie școlară. Asistența va continua și în următorii trei ani, cu suportul proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova”, care a început să fie implementat în anul 2018 și se află în prezent la cea de-a doua fază.

edu.gov.md
Sursa: edu.gov.md

Peste 200 de reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, directori de școli, cadre didactice și elevi au fost invitați la conferința națională „Promovarea valorilor democratice prin educație, în Republica Moldova". Participanții au discutat și despre realizările și provocările în procesul implementării unei materii noi, numită „Educație pentru societate".

Disciplina reconceptualizată „Educație pentru societate", predată în școli deja de aproape cinci ani, dezbate subiecte controversate, inclusiv viziunile radicaliste, corupția și integritatea, populismul, știrile false, cetățenia online, propaganda și manipularea. Atât profesorii, cât și elevii văd doar beneficii în orele predate, atât pentru ei, cât și pentru întreaga societate.

„În patru ani, atunci când am început a promova aceste valori în școală, elevii, în primul rând, și-au schimbat percepția lor de gândire, de viață, s-a schimbat felul de a fi, de a înțelege, felul de a vorbi deschis, le dă posibilitate copiilor ca să înțeleagă și să vadă lucrurile altfel”, a declarat directorul liceului din Bălți, Snejana Dascăl.

„În fiecare zi, de la o lecție la alta, „Educația pentru societate" este asemenea unui experiment, fiindcă aici se observă comportamentul autentic și este necesar de un timp îndelungat, o analiză destul de constructivă, pentru a spune ce este necesar de îmbunătățit”, a spus profesorul de educație pentru societate, Ion Căciulă.

„Educația pentru societate" a fost o experință foarte plăcută din motiv că pot să-mi folosesc propria mea imaginație și propriile mele competențe asupra societății noastre și asupra comunității școlare”, a spus Bianca Buzac.

Participanții la conferință au vorbit și despre Proiectul Consiliului Europei „Educația pentru democrație, în Republica Moldova".

„Este una din activitățile, care va fi desfășurată în etapa a doua a proiectului, a ceea care nu doar să învățăm noțiunile teoretice dar să le aplicăm și în practică. Noi suntem europeni, noi suntem o țară democrată, noi dorim să întărim democrația în această țară”, a declarat Ministrul Educației, Anatolie Topală.

Consiliul Europei oferă sprijin Ministerului Educației din țara noastră în procesul implementării noului curriculum - „Educație pentru societate". Noua disciplină a fost introdusă în școli treptat, începând cu septembrie 2018 și în prezent este predată în majoritatea claselor gimnaziale și liceale.

edu.gov.md
Sursa: edu.gov.md
Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult