Economic

Din Ucraina spre UE. Două tronsoane de cale ferată ce aparțin Coridorului Feroviar Nord-Sud al Republicii Moldova vor fi reabilitate

Transportarea mărfurilor din Ucraina prin Republica Moldova va fi facilitată. Două tronsoane de cale ferată ce aparțin Coridorului Feroviar Nord-Sud al Republicii Moldova vor fi reabilitate. Valoarea totală a proiectului constituie 71 milioane de euro. Proiectul va fi implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Băncii Europene pentru reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

*„Proiectul urmărește să asigure creșterea potențialului logistic și de tranzit al Moldovei și sporirea eficienței operaționale a infrastructurii regionale prin reabilitarea infrastructurii feroviare, pentru început a tronsonului feroviar Vâlcinet – Bălți – Ungheni din Moldova, iar apoi, în a doua fază a lucrărilor, a tronsonului Chișinău – Cainari”, se arată în comunicatul publicat de Uniunea Europeană pentru Moldova.

De asemenea, proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port operabil din Marea Neagră, Constanța, precum și la porturile din România, Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești. Acestea au o capacitate de operare cumulativă care poate absorbi o parte semnificativă a nevoilor de export ale Ucrainei.

Transportarea acestor mărfuri pe calea ferată va reduce, de asemenea, emisiile de carbon ale Moldovei. În prezent, capacitatea redusă a rețelei înseamnă că majoritatea mărfurilor spre vest din Ucraina, prin Moldova, sunt transportate utilizând infrastructura rutieră, care consumă mai mult carbon. Proiectul va crește capacitatea rețelei și va ridica restricțiile de viteză.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană au aprobat un pachet financiar prin care UE va acorda un grant de investiții de 20 de milioane de euro pentru un proiect de reabilitare a două tronsoane cheie de linii de cale ferată din Moldova. BERD va oferi guvernului Republicii Moldova 23 de milioane de euro. Cele 28 de milioane de euro din costurile proiectului de 71 de milioane de euro vor fi suportate de Căile Ferate din Moldova.

Reabilitarea tronsoanelor care aparțin Coridorului Feroviar Nord-Sud al Moldovei va contribui la dezvoltarea economică a R.Moldovei și va facilita transportul mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană.

Citește mai mult