Eurovision

Piesa „Soarele și luna" a intrat în top 50 cele mai ascultate piese din lume

Au reușit să promoveze mesajul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, dar și limba română! Pasha Parfeni și echipa sa au revenit la Chișinău, de la Eurovision Song Contest 2023. Artiștii spun că experiența de la Liverpool a fost una de neuitat, iar în spatele evoluției lor a fost foarte multă muncă. În același timp, ei s-au arătat surprinși de impactul pe care l-a avut piesa „Soare și luna", atât în mediul online, cât și în timpul prestației.

„Cu siguranță, zeci de milioane de oameni deja știu ce înseamnă soare, ce înseamnă lună, cum se zice bună ziua în limba română. Noi am promovat mesajul parcursului european cu care eu mă asociez foarte profund și, totodată, am reușit să promovăm mesajul solidarității cu poporul ucrainean”, a declarat Pasha Parfeni.

Artiștii au menționat că participarea Republicii Moldova la cel mai tare concurs de muzică din Europa este un demers cultural și o probă a europenizării. Cel mai mult i-a bucurat însă faptul că melodia „Soarele și luna" a fost apreciată de public, iar în prezent, ocupă poziția a 22-a în top 50 cele mai ascultate piese din lume.

„Am început această campanie „Moldova are voce", noi am fost auziți, suntem auziți și cred că vom fi auziți mai departe. Am fost primiți și în Liverpool, și în Londra, și în alte țări, unde am mai evoluat în cadrul acestui turneu de promovare și am fost primiți cu foarte multă căldură de toți”, a menționat artistul Sergiu Borș.

„Suntem mândri că, și în acest an, am avut marea ocazie să spunem de pe scena Eurovision că Republica Moldova are voce. Artiștii au făcut-o în fața a 11 milioane de telespectatori, pe lângă cei din semifinale și în arenă. Șapte mii de oameni cântau la unison „Soarele și luna"”, a declarat șefa delegației Republicii Moldova la Eurovision, Daria Căpățână.

În acest an, concursul a fost câștigat de reprezentanta Suediei, Loreen, care a interpretat melodia „Tattoo".

Reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision Song Contest, Pasha Parfeni, s-a clasat pe locul 18, cu 96 de puncte, și pe locul 9 - în televotingul publicului. Este pentru a doua oară când Pasha Parfeni merge la concursul Eurovision. Interpretul a obținut locul 11, în anul 2012, la Baku, Azerbaidjan, cu piesa „Lăutar".

Republica Moldova participă la concursul Eurovision Song Contest din anul 2004.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult