Economic

Republica Moldova și SUA au semnat un Acord privind liberalizarea transportului aerian

Guvernele Republicii Moldova și al Statelor Unite ale Americii au semnat joi, 18 mai, Acordul privind liberalizarea transportului aerian. Acesta va permite operarea zborurilor directe din Chișinău spre destinațiile din Statele Unite ale Americii și invers, a declarat ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija. Reprezentanții SUA au menționat că Acordul este un pas important către mai multe investiții în acest domeniu.

Acordul de cooperare moldo-american în domeniul transportului aerian, denumit „Open Skies” este de importanță strategică pentru ambele state și va avea un impact economic și social considerabil, a afirmat ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

„Astăzi avem prilejul să semnăm un Acord de colaborare cu impact economic, social și strategic, care va contribui la fortificarea și mai puternică a relațiilor bilaterale dintre statele noastre, care ne va aduce avantaje economice și, într-un final, va îmbunătăți și infrastructura, mobilitatea, buna relaționare dintre operatorii noștri aerieni. Îmi exprim dorința de a avea pe ceruri cât mai multe zboruri din Republica Moldova spre Statele Unite ale Americii și viceversa”, a declarat Lilia Dabija.

La rândul său, secretarul de stat adjunct pentru Management și Resurse al Statelor Unite ale Americii, Richard Verma a menționat că s-a lucrat foarte mult pentru a ajunge la semnarea Acordului.

„Astfel se stabilesc legături moderne în domeniul aviației între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, iar acest Acord va ajuta companiile aeriene să ofere servicii mai convenabile, accesibile și mai eficiente utilizatorilor. Acest lucru se construiește pe o relație bilaterală deja puternică. Este un pas important către mai multe investiții, către legături mai strânse între țările noastre și în materie de securitate și în sensul ajutării eforturilor Republicii Moldova de a asigura un mediu de afaceri puternic și transparent”, a menționat Richard Verma.

Amintim că Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind transportul aerian este înaintat spre procedura de semnare de mai mulți ani. Procedura de avizare a debutat în anul 2017, iar semnarea acestuia a fost aprobată de Executivul de la Chișinău în luna februarie a acestui an. Menționăm că, Republica Moldova dispune de acorduri încheiate în domeniul prestării serviciilor aeriene cu 20 de state, printre care România, Turcia și altele, iar numărul acestora este în permanentă creștere.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Promo

Citește mai mult