Aderare UE

Bulboaca: Pregătirile pentru summitul paneuropean din 1 iunie sunt pe ultima sută de metri

Meniul și băuturile pentru delegațiile care vor veni la Summitul Comunității Politice Europene a fost definitivat. La solicitarea autorităților și în contextul măsurilor de securitate, presa este însă ținută departe de castelul gazdă a evenimentului de amploare. Între timp, în localitatea Bulboaca lucrările de amenajare au ajuns pe ultima sută de metri.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Din motive se securitate, accesul jurnaliștilor la castelul unde va avea loc marele eveniment, a fost interzis. Cert este că toate delegațiile care vor veni la summitul comunității politice europene se vor putea delecta cu tradiționalele mâncăruri și o varietate impresionantă de băuturi, în total patru tipuri de vinuri si un spumant.

Dacă reprezentanții castelului au fost nevoiți să restricționeze accesul și să țină în secret la ce etapă sunt pregătirile pentru eveniment, autoritățile locale ne-au dat asigurări că mai au puțin de lucru.

„Practic 90 de procente din lucrări sunt finalizate. Mai sunt unele amenajări, 10 procente din rutină, dar până pe 1 iunie, 100 de procente vor fi efectuate. Ca fiecare cetățean, vă dați seama, și-ar dori la dânsul nu vorbim de țară ca să vină, dar mai ales în localitate. Suntem foarte mulțumiți că suntem gazda la așa eveniment și scriem o istorie pe viitor”, spune primarul satului Bulboaca, Ion Berzoi.

Oamenii din Bulboaca se mândresc cu faptul că în data de 1 iunie toată Europa va fi cu ochii pe satul lor. Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă au spus că au așteptări mari de la acest eveniment și că locul țării noastre este în Uniunea Europeană.

„Așteptările sunt mari. 50 de președinți, am în vedere 50 de persoane oficiale pentru satul Bulboaca într-adevăr este și o mândrie. De asemenea, cred că și în perspectivă și satul se va dezvolta, dar și Republica Moldova. Sunt bucuros pentru asta.”;

„Ne mândrim. Înainte Bulboaca nu era așa. Noi aici trăim aproape. Nu departe.”;

„Suntem bucuroși, mândri că se petrece tot evenimentul ăsta aici. Sunt așteptări mari. Schimbări în țară. Lumea să știe ca Moldova, ca Bulboaca că se petrece în satul nostru natal.”

Summitul Comunității Politice Europene se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți demnitari europeni. Evenimentul va avea loc în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Citește mai mult