Regional

Taraclia: Patru ambasadori europeni s-au întâlnit cu elevi de la Liceul Teoretic „Ivan Vazov”

Viitorii absolvenți din orașul Taraclia s-au familiarizat cu oportunitățile de studii, dar și cu perspectivele oferite de țările europene. Despre acest lucru le-au vorbit tinerilor mai mulți diplomați, inclusiv ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažejks, care a fost și inițiatorul întâlnirii. Oficialii au fost întâmpinați de elevi cu pâine și sare.

„Bună ziua, stimați oaspeți. Bine ați venit la Liceul Teoretic „Ivan Vazov” din orașul Taraclia. Suntem foarte bucuroși să vă întâlnim în instituția noastră.”

După tradiționala întâmpinare, cei patru ambasadori: ai Bulgariei, Letoniei, Lituaniei și Uniunii Europene în Republica Moldova, au mers în sala festivă a instituției de învățământ. Janis Mažeiks le-a vorbit tinerilor despre parcursul său profesional și despre aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

„Când eram copil, nu credeam că voi deveni diplomat al UE, eu însumi sunt din Letonia, dar atunci nici nu credeam că vom deveni într-o zi o țară membră a UE, dar astăzi sunt ambasador al UE și atunci când Republica Moldova va deveni membră a UE, veți avea ocazia să deveniți nu doar reprezentanți ai Republicii Moldova, ci și diplomați UE”, a menționat ambasadorul Janis Mažejks.

Elevii erau ochi și urechi pe tot parcursul întâlnirii. Aceștia susțin că sunt interesați să își continue studiile într-o țară europeană.

„Învăț în acest liceu. Planific să aplic la Facultatea de arhitectură, la Chișinău, însă deocamdată nu m-am decis. În primul rând, mă interesează oportunitățile educaționale. Câteva informații noi despre țările europene, de exemplu, despre cultura acestor țări”, spune Valeriu Dornia.

„După ce voi absolvi liceul, planific să aplic la o universitate într-o țară europeană. Vreau să aflu mai multe despre ce avantaje ne poate oferi Europa, poate sunt unele dificultăți ca să știm dinainte ce să facem pe viitor, unde să mergem”, spune Xenia Ivanova.

Conducerea instituției de învățământ salută astfel de întâlniri întrucât acestea oferă elevilor informații utile.

„Anul acesta avem 41 de absolvenți: o clasă cu profil real și două la uman. Întâlnirea cu ambasadorii va fi foarte utilă copiilor noștri, pentru că acum își aleg o profesie și sunt interesați de informații despre UE, despre accesul la educație pentru tinerii din alte țări”, menționează directoarea liceului, Ludmila Peeva.

La Liceul Teoretic „Ivan Vazov” din Taraclia învață 450 de elevi.

Promo

Citește mai mult