Artritele afectează tot mai multă populație
Artritele afectează tot mai multă populație, iar specialiștii susțin că, în ultimii ani, aceste maladii întineresc. Mai mult, după pandemia de Covid, numărul pacienților cu boli reumatice a crescut substanțial, iar oamenii apți de muncă, adică cei cu vârsta între 20 și 50 de ani, sunt cei mai vulnerabili. Medicii trag un semnal de alarmă și insistă că adresarea la timp la specialist poate îmbunătăți calitatea vieții celor afectați și sa-i salveze de dizabilitate.
Angela Sitișco are 54 de ani și suferă de o formă severă de artrită. Este internată pentru a doua oară, în ultimul an, în secția de artrologie a Spitalului Clinic Republican. Femeia spune că a ignorat primele simptome, care au început la vârsta de 30 de ani, iar între timp, boala s-a agravat.
„Am ajuns că aveam tensiune mare, dureri foarte mari în oase, dureri foarte mari de articulații, am ajuns că dimineața mă sculam și mergeam ca și copilul cel mic care face primii pași. Trebuie să primesc de 2 ori pe an tratament. O să trebuiască să merg în cârje”, a declarat Angela Sitișco.
Și alte paciente spun că nu au dat atenție bolii, iar acum sunt nevoite să facă tratamente agresive.
„Fiind asistentă medicală, am început să mă tratez de sine stătător niște lucruri. Știți cum nu mai ai niciodată timpul să analizezi. Și, la un moment dat, tratamentele mele nu mai dădeau sorț de izbândă”, a spus Natalia Vîrlan.
„A început un picior să mă doară și nu am dat atenție. Eu deja șchiopătam, de la o zi la alta era și mai rău, și mai rău. Deocamdată, diagnoza stabilită este artrita, merg doar un pic și deja picioarele se umflă”, a declarat Aliona Jelezova.
În prezent, în secția de artrologie a Spitalului Clinic Republican se află la tratament în jur de 35 de pacienți, iar vârsta acestora este între 20 și 70 de ani.
„Suntem suprasolicitați întotdeauna. Pacienți sunt de toate vârstele. Sigur că, în ultimul timp, sunt foarte mulți pacienți tineri, care vin cu boli inflamatorii, boli autoimune. Avem și persoane de vârstă înaintată, cu boli degenerative, cu boli cauzate de uzura articulară, uzura coloanei vertebrale”, a declarat șefa secției artrologie Oxana Bujor.
Printre factorii de risc la maladiile reumatice se numără traumatismele, stresul, infecțiile și predispoziția eriditară.
„Orice inflamație necesită de adresat la medic, pentru a face cercetările corespunzătoare, pentru a stabili diagnosticul. Evoluțiile sunt mai severe decât înainte de pandemie. Oamenii se adresează mai târziu. Din această cauză, și tratamentul întârzie și clar evoluția severă cu complicații, cu dizabilitate apar la vârste destul de tinere”, a declarat șefa de catedră Liliana Groppa.
Anual, în Spitalul Clinic Republican se află la tratament peste 3000 de pacienți cu boli reumatice din toată țara.