Social

LIVE // „Moldova Europeană” // Rezoluția Adunării Naționale, votată în unanimitate: Dreptul incontestabil de a garanta un viitor european aparține poporului

Adunarea Națională „Moldova Europeană” se desfășoară în centrul capitalei și în alte 33 de orașe din Europa. Din mai multe regiuni ale țării, cetățenii vin să își afirme opțiunea de sprijinire a integrării europene a Republicii Moldova. Evenimentul se anunță a fi unul de amploare. Sunt așteptați să participe zeci de mii de oameni. În calitate de invitat special la această adunare este președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Un discurs în fața cetățenilor a ținut președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a inițiat această Adunare și a declarat anterior că evenimentul va fi în afara politicului. Pe scenă au urcat reprezentanți ai autorităților locale și ai diferitor profesii din Republica Moldova, care au lansat mesaje de susținere a vectorului de integrare europeană.

Actualizare 14:00 Evenimentul continuă cu un concert susținut în Piața Marii Adunări Naționale susținut de renumiți interpreți din Republica Moldova. Oamenii veniți în PMAN s-au prins în horă.

Actualizare 13:55 Rezoluția Adunării Naționale „Moldova europeană” este votată de toți cei prezenți la reuniune.

Actualizare 13:44 Rezoluția Adunării Naționale „Moldova europeană”, este dată citirii de către maestrul Andrei Sochircă, artist al poporului:

„Noi, cetățenii Republicii Moldova ne-am adunat în piața marii Adunări Naționale pe 21 mai 2023 într-un moment hotărâtor pentru soarta țării, pentru a afirma aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene la dezvoltarea căreia dorim să ne aducem contribuția datorită faptului că suntem europeni atât istoric, geografic, cultural cât și prin valorile de temelie. Dreptul incontestabil de a garanta un viitor european, democratic, liber și prosper pentru Republica Moldova aparține poporului Republicii Moldova”, se arată în Rezoluție.

captura video: Moldova 1
Sursa: captura video: Moldova 1

Actualizare 13:05 Oamenii veniți la Adunarea Națională „Moldova Europeană” spun că își doresc o viață mai bună pentru copiii și nepoții lor. „Vrem să trăim și noi ca în Europa”, este mesajul comun împărtășit de cetățeni.

VOX: „Pentru o viață mai bună. Am venit să o susținem pe doamna președinte al Republicii Moldova. Niciodată așa președinte nu am avut”. „Salarii, mai bune, servicii mai bune, copiii noștri să vină acasă”. „De la Criuleni am venit. Pentru viitorul nepoților și strănepoților noștri”, au declarat cetățenii.

Actualizare 13:00 Ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, a precizat pentru Radio Moldova că în centrul capitalei sunt prezenți 75 de mii de oameni, însă aceștia continuă să vină. Potrivit IGP, incidente nu au fost înregistrate.

moldova1.md
Sursa: moldova1.md

Actualizare 12:15 Cu un mesaj a venit și scriitoarea Tatiana Țîbuleac: „Europa nu este o graniță, este un mod de viață care se învață. Europa este felul în care o țară alege să-și educe copiii, să aibă grijă de bătrâni, felul în care o țară respectă legea și îi pedepsește pe criminali. Înseamnă drepturi și șanse egale, nu ajutoare și împrumuturi - asta îmi doresc și doresc Moldovei. Întrebarea n-ar mai trebui să fie dacă, ci când vom deveni europeni. Iar răspunsul meu este astăzi.”

captura video: Moldova1
Sursa: captura video: Moldova1

Actualizare 12:05 Maestrul Eugen Doga: „Europa este aici, la noi acasă, în conștiința noastră, în simțirile și în firea noastră, în noi înșine. Ca s-o cunoaștem mai bine pe bătrâna Europă și să o simțim trebuie să ne scoatem ochelarii cu sticle fumurii și dopurile din urechi și să mergem după traseul soarelui, pentru că soarele nu minte”, a declarat maestru Doga.

captura video: Moldova1
Sursa: captura video: Moldova1

Actualizare 11:52 Roberta Metsola, președintele Parlamentului European vine cu un mesaj de susținere: Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, dragi europeni, Moldova este Europa și Europa este Moldova”, a declarat Metsola în limba română. Oficialul european a continuat mesajul în limba engleză: „Voi ați ales Europa și Europa vă întâmpină cu brațele deschise”. „Maia Sandu este un lider care inspiră”.„Dna Maia Sandu, aș vrea să stau alături de Dvs. când vom deschide negocierile în acest an”.

captura video: Moldova1
Sursa: captura video: Moldova1
captura video: Moldova 1
Sursa: captura video: Moldova 1

Actualizare 11:37 Maia Sandu: „Vom ridica o Moldovă europeană cu care să ne mândrim”. „Ne unește credința că moldovenii merită să fie fericiți la ei acasă”.

Actualizare 11:17 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îi salută pe cetățenii veniți la Adunarea Națională: „Viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană este un vis care trebuie să devină realitate”. „Moldova trebuie să fie membru al Uniunii Europene”. „Stăpân în casa noastră este doar poporul”. Mulțimea scandează: „Europa!”, „Moldova!”.

„Am venit să spunem răspicat și cu mândrie: Moldovenii sunt europeni, locul Moldovei este în UE. Proiectul nostru de țară și obiectivul nostru este ca Moldova să fie membru cu drepturi depline al familiei europene”, a declarat Maia Sandu.

„Europa este mai mult decât o lozincă politică. Europa este un mod de viață, un vis, care trebuie să devină realitate și este șansa poporului nostru să trăiască în pace, în liniște și în belșug. Acest vis depinde de fiecare dintre noi”, a spus șefa statului.

captura video: Moldova1
Sursa: captura video: Moldova1

Actualizare 11:09 Adunarea Națională a început cu intonarea imnurilor Republicii Moldova și Uniunii Europene în interpretarea sopranei Valentina Naforniță, Moldovan National Youth Orchestra și Capelei Corale „Moldova” a IP Compania „Teleradio -Moldova”.

captura video: Moldova 1
Sursa: captura video: Moldova 1

Actualizare 10:53 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, se îndreaptă spre Piața Marii Adunări Naționale.

captura video: Moldova1
Sursa: captura video: Moldova1

Actualizare 10:31 Mii de oameni veniți din diferite localități ale Republicii Moldova se îndreaptă spre centrul capitalei pentru a participa la Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

moldova1.md
Sursa: moldova1.md
moldova1.md
Sursa: moldova1.md
moldova1.md
Sursa: moldova1.md
moldova1.md
Sursa: moldova1.md
moldova1.md
Sursa: moldova1.md

Citește mai mult