Regional

Colegiul „Gheorghe Asachi” din orașul Lipcani a sărbătorit 60 de ani de la fondare

Colegiul „Gheorghe Asachi” din orașul Lipcani, raionul Briceni, a împlinit 60 de ani de la fondare. De aici au pornit în drumul vieții peste 9 mii de absolvenți, 8 mii dintre care au ales profilul pedagogic. Instituția se mândrește cu nume sonore pentru viața socială și culturală a Republicii Moldova, unele dintre ele au revenit la colegiu cu ocazia aniversării.

La colegiul din Lipcani a învățat fostul prim-viceministru al mediului, Alexandru Jolondcovschi. Acesta a făcut parte din a doua promoție a instituției de învățământ.

„Această școală a fost deschisă pentru tinerii din nordul Moldovei și din partea românească a Bucovinei. Numără până acum peste 9 mii de absolvenți. Noi, cei care am absolvit această instituție, am obținut aici o bază de pregătire bună pentru a deveni cetățenii de astăzi”, a menționat Alexandru Jolondcovschi.

De la Lipcani a pornit și Boris Negru, în prezent profesor universitar.

„Aici ne-a fost casa, aici ne-a fost Alma Mater, de aici a pornit drumul nostru în viață. Am activat pe diferite tărâmuri, de exemplu, în Parlament. Am avut onoarea să conduc grupul care a elaborat proiectul Constituției Republicii Moldova. Am participat la pregătirea multor proiecte de legi”, spune profesorul de la USM, Boris Negru.

Directoarea colegiului este, la fel, absolventă din Lipcani.

„Ne bucurăm să avem invitați și oaspeți din România: din Botoșani, Dorohoi. Îi avem alături pe partenerii de la Herța, absolvenți care au ajuns oameni de valoare, avem foarte mulți oameni cu renume”, subliniază directoarea colegiului din Lipcani, Daniela Didic.

„Școala pedagogică ne-a dat nu doar cunoștințe, nu doar știință ca să poți să lucrezi în școală, dar, în general, ne-a făcut oameni. Am fost un colectiv foarte unit, ne simțeam precum cu părinții, nu cu învățători”, își amintește absolventa Valentina Priscu.

„Pot să mă mândresc pentru că am fost absolventă a acestei instituții, fiindcă ceea ce sunt astăzi a fost o treaptă și m-a marcat pentru a-mi realiza toate scopurile”, spune Alexandrina Starov.

La aniversarea celor 60 de ani de activitate au venit și oaspeți din Herța, baștina lui Gheorghe Asachi.

„Noi, din partea fundației „Gheorghe Asachi” din Herța, cărturarul care a deschis drumuri, încercăm să o facem și noi. Vă dorim noi realizări și să știți că, aici, în instituțiile preuniversitare, se formează specialiști pentru toate domeniile”, a menționat președinta Fundației „Gheorghe Asachi”, Eugenia Cimborovici-Teodoreanu.

Colegiul din Lipcani a fost fondat în anul 1963. De 35 de ani, acesta poartă numele ilustrului cărturar român Gheorghe Asachi.

Citește mai mult