Ce mâncăm pe timp de caniculă
În aceste zile de caniculă insuportabilă, alimentația ne poate salva de stările de slăbiciune. Deși simțim nevoia să bem băuturi foarte reci, efectul pe termen lung ar putea fi dăunător. Potrivit specialiștilor în alimentație, la fel se întâmplă și dacă mâncăm alimente cu prea multe calorii atunci când afară soarele arde.
Cei mai mulți dintre oamenii pe care i-am întrebat ne-au spus că, în perioada caldă a anului, consumă multe fructe și legume, dar și bucate ușoare și reci.
Vox: „Consum foarte multe lichide, merg pe băuturile reci, limonade, legume și fructe, carnea am exclus-o, grăsimile - la fel și lactatele. Fiind călduri, organismul nostru se supraîncălzește și dacă îi mai dăm și o alimentație foarte grea, el mai greu se mișcă, mai greu chiar funcționează.”;
„Mă strădui să mănânc mai mult legume, conopidă, salată. Carne ultima perioadă nu prea mănânc. De obicei, beau apă plată, nu consum apă gazată. Sucurile - nu, pentru că sunt dulci și provoacă din nou sete.”;
„Cel mai mult - fructe, salate. Și mai puțină carne. E cald și nici nu vrei să mănânci atât, vrei mai multă apă.”;
„Fructe mai puține, pentru că conțin foarte mult zahăr și nu este bine. Seara mănânc ceva foarte proteic. Foarte multă apă rece beau, de la frigider chiar. Mă răcoresc așa, mă hidratez.”
Când vine vorba de hrană, specialiștii spun că trebuie să reducem numărul de calorii și să consumăm mai multe alimente cu multe vitamine, care hrănesc organismul fără să-l solicite prea mult. Un grătar de pește sau pui, iaurt sau ouă - sunt variantele de alimente care se digeră mai ușor.
Nadejda Gherman, medic nutriționist, ne recomandă să nu excludem proteina animală. Dacă alegem să consumăm carne, totuși e de preferat carnea de pasăre, este mai ușoară. Trebuie să ne abținem de la apa foarte rece și de la băuturile energizante, deoarece conțin, la fel, mult zahăr.
„Apa rece ne spasmează brusc vasele din organism și rezultă că temperatura corpului crește.”
În plus, pe caniculă, pentru că suntem tentați să ne mișcăm mai puțin, există riscul să adăugăm în greutate. De aceea, este bine să evităm alimentele grase sau procesate.
De asemenea, nutriționista ne sfătuiește să eliminăm carnea de porc și, în general, carnea grasă deoarece ne afectează sistemul cardiovascular.
Chiar dacă pierdem sodiu prin transpirație excesivă și ar fi bine să suplinim aceste rezerve din organism, specialiștii spun că trebuie să fim atenți și la alimentele sărate, care fac bine, însă doar în cantități moderate.
Pe timp de caniculă, trebuie să fie prudenți cardiacii și hipertensivii, mai spun medicii.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis, astăzi, Cod galben de caniculă, valabil până pe 7 iulie curent pe tot teritoriul țării. Astfel, termometrele vor înregistra valori cuprinse între 33 și 35 de grade Celsius.