Social

Canicula nu cedează. Cum să ne pretejăm de efectele nocive ale acesteia

Temperaturile ridicate din această perioadă dau mari bătăi de cap oamenilor. Pentru unii, vremea greu de suportat constituie un adevărat test de rezistență. Chiar și așa, cei mai mulți nu au rămas în case, ci au mers fie la muncă, la plimbare, fie cu treburi prin oraș. Medicii le recomandă oamenilor ca în zilele caniculare să evite expunerea prelungită la soare și să bea multe lichide, pentru a evita situațiile neplăcute.

Foto-simbol
Sursa: Foto-simbol

Ilie Popa suferă de hipertensiune arterială. Din cauza temperaturilor ridicate, acum câteva zile a început să se simtă rău.

„Fac un tratament personal pentru mine că să mă protejez. Eu cu tensiune sunt, mai mult stau la umbră, beau mai multă apă”, spune Ilie Popa, pacient al Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Iar Liubov Vaschiv, care s-a refugiat din Lugansk, Ucraina, locuiește la Bubuieci. Recent, a fost supusă unei intervenții chirurgicale, iar acum îi este contraindicată expunerea la soare.

„Mi-a fost extirpată glanda tiroidă și nu mi se permite să stau la soare, am probleme și cu tensiunea arterială, acum am fost externată din spital. Am chemat taxiul pentru că în troleibuz, pe caniculă, la sigur nu voi ajunge acasă.”

Doar pe parcursul zilei de azi, la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” s-au adresat după ajutor medical vreo 100 de pacienți.

Veronica Țugulschi, șefa secției UPU a Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, susține că au foarte multe solicitări de ambulanță anume din partea pacienților cronici, cu morbidități: pacienți cu patologie cardiacă, cu patologie gastrică, pacienți obezi.

„Majoritatea pacienților vin cu crize hipertonice sau, din contra, cu hipotensiune. Pacienții care știu că au hipertensiune, diabet zaharat, insuficiență renală sau ciroză hepatică, în orele de vârf, să stea în spații acoperite, chiar dacă nu le este sete, periodic, să administreze lichide.”

Oamenii spun că fac față cu greu caniculei.

Vox: „Sunt de la țară și am avut nevoie să vin la magazin, la farmacie, dar așa bem multă apă și ne străduim să fim pe la umbră.”

„Cremă cu protecție solară și câteodată pălăria, dar astăzi am uitat-o.”

„Cafea și puțină apă, iată așa e natura mea.”

„Întotdeauna luăm pălărioara cu noi, ca să punem pe cap să nu ne doară capul, trebuie să bem doi litri de apă.”

Meteorologii nu vin cu vești bune, astfel și mâine ne așteaptă o zi de foc.

„Ne așteptăm pe partea de nord și centru să avem valori termice între 35 și 33 de grade, iar pe partea de centru și sud să avem între 36 si 39 de grade Celsius. Acestea sunt valori termice la umbră, dacă să zicem că avem o valoare termică de 39 de grade Celsius la soare, ea s-ar putea resimți și ca 45-46 de grade Celsius. Desigur că avem și pericol de incendii pe partea de sud”, prognozează Ghenadie Roșca, șef de direcție la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Pompierii avertizează că, în astfel de condiții, populația trebuie să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. Cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și a locurilor de agrement.

Citește mai mult