Economic

SUA oferă 42 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova (VIDEO)

Statele Unite ale Americii oferă un nou suport financiar în valoare de 42 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. Finanțarea va contribui la conectarea sectorului energetic din țară cu sistemele europene și diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Banii sunt oferiți țării noastre prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Din banii oferiți se vor achiziționa 50 de generatoare pentru spitale și alte instituții publice din țară, zece drone care vor depista defecțiunile rapide a liniilor de transmisie. La fel, vor fi efectuate investiții în sistemul de stocare a energiei.

„Din decembrie cel puțin, malul drept nu mai consumă gaz de la Gazprom, iar rezervele și contractele pe care le avem cred eu o să ne scoată din această iarnă cu bine. Încă într-un an de zile și noi nu o să avem cel mai mare progres, dar noi o să fim printre lideri, cel puțin în comunitate energetică care au implementat standarde europene și internaționale”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Ambasadorul SUA, Kent Logsdon, a declarat că finanțarea suplimentară a acestui proiect va sprijini sectorul energetic. Instituțiile din domeniu, precum Moldelectrica, ANRE, Energocom, inclusiv Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vor beneficia de asistență pentru integrarea la sistemul energetic european.

„Republica Moldova se confruntă cu provocări energetice serioase din cauza dependenței de gazul și energia electrică din Federația Rusă. Pentru a contracara această provocare, SUA și Guvernul Republicii Moldova lucrează în parteneriat la o viziune comună pentru soluții de criza energetică imediată cu care se confruntă astăzi moldovenii”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

„Accentul nostru a fost bazat pe elaborarea reglementărilor și legilor care permit ca Republica Moldova să își asigure viitorul energetic și să corespundă cerințelor UE în acest domeniu”, a declarat șeful Misiunii USAID, Scott Hocklander.

Pe parcursul a trei decenii, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a oferit țării noastre aproximativ 650 de milioane de dolari pe diverse domenii de dezvoltare strategică.

Citește mai mult