Politic

Borell: UE va definitiva sancțiunile împotriva persoanelor care subminează procesul politic democratic din Republica Moldova

În următoarele zile, Uniunea Europeană va definitiva sancțiunile care ar putea fi aplicate persoanelor din Republica Moldova care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Anunțul a fost făcut de către Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, după reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale UE.

Le Monde
Sursa: Le Monde

Pe cine vor viza măsurile restrictive

Datorită acestui nou cadru, UE va putea viza persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza, de asemenea, persoanele care comit abateri financiare grave în ceea ce privește fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra activităților autorităților statului sau le-ar putea influența în mod serios.

Sancțiunile vor consta în înghețarea activelor și interzicerea punerii la dispoziție de fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.

Bogdan Aurescu: „Sper că aceste liste vor fi adoptate cât mai curând posibil”

În ajun, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a solicitat adoptarea cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni împotriva persoanelor care sunt în spatele tentativelor de destabilizare a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută ieri, înainte de reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, la care șeful diplomației române a participat. Ulterior, propunerea lui Aurescu a fost făcută în plenul întrunirii.

„Voi prezenta o situație a procedurii pe care România a inițiat-o, împreună cu alte state, pentru a lista persoanele care acționează împotriva stabilității Republicii Moldova, în cadrul regimului de sancțiuni recent creat. Am propus crearea acestui regim de sancțiuni în data de 20 februarie, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, și mă bucur că, într-un timp record, poate în cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în cadrul Uniunii Europene, a fost lansat acest regim de sancțiuni. Așadar, sper că aceste liste vor fi adoptate cât mai curând posibil”, a declarat Bogdan Aurescu înainte de reuniunea miniștrilor de externe din țările Uniunii Europene.

Ulterior, în timpul reuniunii, Aurescu a solicitat adoptarea unor liste de persoane care acționează pentru destabilizarea situației Republicii Moldova în cadrul regimului de sancțiuni creat la propunerea României. Nu a fost precizat însă despre cine este vorba.

Amintim că miniștrii de externe din țările UE au ajuns pe 24 aprilie, la Luxemburg, la un acord politic privind crearea unui regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova și împotriva ordinii constituționale din această țară.

Citește mai mult